Служителите в затворите пак се готвят за стачка

Омбудсманът: И надзиратели, и затворници са в лошо положение

Служителите в затворите пак се готвят за стачка

Служителите в затворите отново заплашиха със стачка, ако правителството не отпусне повече пари за обезпечаването на тяхната дейност. В понеделник Синдикатът на служителите на затворите в България даде срок до 17 май на министрите на финансите Симеон Дянков и на правосъдието Диана Ковачева, за да вземат отношение по темата. Ако това не се случи, синдикатът ще реши кога и под каква форма да започне стачката.

Служителите на затворите, които обявиха стачна готовност още в средата на миналата година, искат по-голям бюджет за обезпечаване на работата им, както и по-големи социални добавки. Писмото си до Дянков и Ковачева обаче те изпратиха веднага, след като националният омбудсман Константин Пенчев обяви, че условията им на труд са незадоволителни.

Омбудсманът твърди това след направена проверка, която показва, че затворническата администрация не получава допълнително заплащане за всички часове извънредна работа, а в местата за лишаване от свободата няма нормални условия за труд, почивка, хранене и хигиена. Осигуряването на нормални условия е възпрепятствано от състоянието на сградния фонд и от недостатъчния брой на помещенията за администрацията на затворите, констатира омбудсманът.

Константин Пенчев припомни в понеделник пред БНТ, че и затворниците излежават своите присъди в много лоши условия.

"Трябва да е ясно на всички, че наказанието на затворника е именно лишаване от свобода, а не лишаване от всички други права", посочи Пенчев. Той даде пример с мюсюлманин, който се оплаквал, че му дават свинско месо, а неговата религия му забранява това. По подобен случай Полша бе осъдена от Европейския съд по правата на човека.

"Става въпрос за баланс, разбира се. Това, че аз, например, не мога да ям свинско, не означава, че трябва да ям по-скъпото агнешко или телешко, а да получа друга храна, дори и постна, която да не натовари бюджета, но да не нарушава моите религиозни предпочитания и права. Това се отнася и за диетичната храна - има затворници, които са болни от диабет и други хронични заболявания и трябва да спазват някаква диета", каза още омбудсманът.

В същото време той напомни, че в затворите има и привилегировани затворници с телефони и таблети.

Споделяне

Още по темата

Още от България