Смъкването на партийната субсидия на 1 лв. било отмъщение на ГЕРБ

Костадин Костадинов

Извънпарламентарната партия "Възраждане" разкритикува в сряда предложението в закона за бюджета за 2018 г. за намаляване на субсидията на партиите извън Народното събрание от 11 лв. на 1 лв. за глас.

Миналата седмица по предложение на "Воля" бюджетната комисия реши субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% от гласовете на избори, да бъде намалена от 11 на 1 лв. за глас. Утре законът предстои да бъде гледан на второ четене в пленарна зала.

Единствената извънпарламентарна партия, която има право на държавна субсидия в момента, е "Възраждане".

"За нас това решение, което се взе, е абсолютно преднамерено и няма правно основание", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той свързва станалото със сигнал от "Възраждане", внесен по думите му наскоро в прокуратурата, по повод изказване на премиера, че в парламента имало хора, които се занимават с наркотрафик и с купуване на гласове от затворници.

Само шест дни по-късно дойде и това решение на парламентарната комисия, каза Костадинов, според когото вносителят формално е партия "Воля", но проектът за решение идвал от управляващите.
Костадинов заяви, че за тях това не е изненада, защото са очаквали и продължават да очакват най-различни удари, защото с участието си на изборите успели да разбъркат политическия пъзел в страната, макар да не са влезли в парламента засега.

"Опитът да ни ударят по този начин не ни притеснява, защото така или иначе не ползваме субсидията, а я даряваме", каза Костадинов, като добави, че първият транш е бил в полза на фонда за асистирана репродукция.

Предстои да видим утре какво ще решат българските законодатели, но, ако остане това, което в момента е минало на първо четене, на практика ще се окаже, че имаме може би за първи път в страната действащ специален закон, който наричаме закон "антиВъзраждане", смята Костадинов.

От "Възраждане" биха подкрепили решение, което свежда размера на партийните субсидии за всички партии до 1 лев.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?