Смърт на навигатор спря юбилейното “Рали България“

Смърт на навигатор спря юбилейното “Рали България“

Заради тежка катастрофа, причинила смъртта на навигатора Флавио Гугелмини, в неделя бе прекратено 40-ото юбилейно издание на “Рали България“.

Инцидентът станал около 9 часа сутринта в района на община Белово, в близост до местността “Станкови бараки” и язовир “Белмекен”, в новата част от отсечката на кръг SS7 “Сестримо” (23.68 км), съобщи официалният сайта на автосъстезанието.

Автомобилът на екипажа - Пежо 207, е излетял и се е ударил в скала.

Италианецът е загинал на място, пилотът Бриан Лавио бе приет с наранявания във велинградската болница, а по-късно през деня транспортиран до столичния институт за спешна медицинска помощ "Пирогов". От там съобщиха, че състоянието му е добро - няма сериозни травми и костни счупвания. Швейцарецът е пожелал да бъде изписан, но се чака разрешение за това и от швейцарските лекарски власти.

За катастрофата е съобщил чешкият екипаж, който се е движел по трасето след италианския тим. Те опитали да окажат помощ на колегите си безуспешно, дори пристигналите на мястото на инцидента линейка и пожарна повече от час не са могли да извадят тялото на Гугелмини.

Първоначално състезанието бе подновено, но по-късно организаторите решиха да го прекратят, след като за това настояха повечето състезатели и най-вече лидерът в генералното класиране Джандоменико Басо. Гугелмини доскоро е бил негов навигатор.

Бе взето решение и за крайното класиране да се приемат резултатите от съботния ден.

Според председателя на Българската федерация по автомобилен спорт Георги Янакиев инцидентът няма повлияе на оценките на ФИА за кандидатурата на ралито за кръг от световния шампионат през 2010 г.

“Грешката е изцяло на екипажа“, заяви Янакиев.

Споделяне

Още от Спорт