Смъртен случай след ужилване от пчела стана политически въпрос в парламента

Сн. БГНЕС

Смъртният случай на мъж, починал вследствие на алергична реакция след ужилване от пчела, стана повод за политически нападки за водената здравна политика в парламента. Депутатът от Коалиция за България Георги Божинов поиска здравният министърът да участва в утрешния парламентарен контрол и да обясни за закритите общински болници и осигуряването на неотложна медицинска помощ. Поводът за предложението е трагичен случай отпреди ден, при който 36-годишен мъж е починал в спешния център в Оряхово след ужилване от пчела.

 

Десислава Атанасова обаче се яви в парламента още в четвъртък, което наложи да бъде прекъснато гледането на промените в Закона за ДДС. Според Атанасова се злоупотребява с това, че във фалиралите общински болници и в малките населени места няма достъп до медицинска помощ.

 

Тя съобщи, че целият екип на филиала за спешна помощ в Оряхово е участвал в реанимацията на ужиления мъж. Мъжът, по нейния разказ, е докаран от свои близки във филиала в 12.20 часа. Той е бил подкрепян от баща си, бил е изпотен, блед, със затруднено дишане.

 

В екипа, започнал реанимация, са били двама фелдшери, дежурният шофьор, санитарка. “Те са подсигурили венозен източник, поставени са две ампули адреналин. Мъжът е обдишван, правена му е интубация, последващи дефибрилации. Реанимацията е продължила около 30 минути с непрекъснат мониторинг на сърдечната дейност. Пациентът обаче не е отреагирал. В 12.55 часа реанимацията е преустановена и е констатирана биологична смърт, посочи министърът.

 

Атанасова съобщи, че в Оряхово се търси решение на проблема със закритата болница.

 

Лечебното заведение е спряло приема на пациенти на 4 ноември миналата година заради натрупани задължения от над 2 млн. лева. Още тогава е било решено да се разкрие филиал на врачанската болница в града с две отделения - вътрешно и детско, по схемата по която сега се предлага филиал на смолянската болница да се разкрие в Девин.

 

В началото на годината съдът обявява оряховската болница в несъстоятелност.

 

През февруари започва ремонтът на помещенията, а към 1 октомври са представени седем заявления от лекари специалисти и 15 заявления от медицински сестри за работа в двете отделения. Започнала е и процедура за промяна в разрешението за осъществяване на дейност на врачанската болница.

 

Според Атанасова междувременно медицинското обслужване на населението е нормално осигурено чрез филиала на центъра за спешна медицинска помощ и структурите в извънболничната помощ - девет практики на общопрактикуващи лекари и 22 практики за специализирана медицинска помощ.

 

Постъпилите повиквания във филиала на спешния център през първото шестмесечие на 2012 г. са за 714 пациенти, като от тях в болница са приети 137 възрастни и 16 деца. Извършени са 498 амбулаторни прегледи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?