Смартфони и таблети вече ще може да се ползват и при излитане и кацане

Смартфони и таблети вече ще може да се ползват и при излитане и кацане

Смартфоните, таблетите и електронните четци ще може да останат включени в самолетен режим по време на пътуването, включително и при рулиране, излитане и кацане на самолета, когато няма риск за безопасността. Това е одобрила Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ), която е актуализирала насоките си за използването на преносими електронни устройства на борда на самолетите, съобщи Европейската комисия (ЕК) в понеделник.

 

В момента всички преносими електронни устройства трябваше да бъдат напълно изключени по време на рулиране, излитане и кацане.

 

Актуализираните насоки за безопасност се отнасят до преносимите електронни устройства, използвани в режим, в който не е възможно предаване, по-известен като "самолетен режим". Тези насоки позволяват за пръв път използването на преносими електронни устройства в самолетен режим във всички фази на полета.

 

Следващата стъпка е да потърсим начин за осъществяване на връзка към мрежа по време на полет, каза еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

 

По принцип в момента авиокомпаниите не разрешават телефонна или безжична връзка от момента на затварянето на вратите на самолета до пристигането му и отварянето на вратите.

 

В момента свързването към мрежа е възможно само в специално оборудвани самолети, които могат да осъществят такава връзка, като това може да се позволи, когато самолетът е набрал височина. В тези случаи пътникът не се свързва с наземно базирана мрежа, а с бордова система, разполагаща със сертификат за безопасност.

 

Засега има само няколко самолета с подобно оборудване, но се очаква броят им да нарасне през следващите години.

 

За самолетите, които са оборудвани за предоставяне на тази услуга, ЕК наскоро взе решения в областта на телекомуникациите, за да се позволи използването на 3G и 4G с цел предоставяне на по-добри връзки за предавателни устройства.

 

Сега от авиокомпаниите зависи да актуализират оперативните си правила. Очаква се много от тях да го направят през следващите седмици.

 

Във всеки случай пътниците винаги трябва да изпълняват инструкциите за безопасност на екипажа, така че можете да използвате електронните си устройства, само ако екипажът позволи. Екипажът във всички случаи ще изисква да слушате внимателно инструкциите за безопасност, като могат да ви помолят да отстраните по-тежките устройства при излитане и кацане, се казва в съобщението на ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?