Смартфони за 500 лв. са най-търсена стока на изплащане

Българите купуват все по-скъпа битова техника

Смартфоните вече са най-търсената стока, купувана на изплащане. През първата половина на 2017 година те заемат първо място в класацията "Топ 10 на изплащане" на компанията за потребителски заеми БНП Париба Лични Финанси. Телевизорите, които бяха безспорен лидер дълго време, отстъпиха до №2.

Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси. Новото издание на класацията е базирано на над 150 000 стоки, за които са подадени заявки през първата половина на 2017 г.

"Очевидно, смартфонът е най-важното устройство за хората, което се използва за работа, комуникация, забавление и т.н. Най-търсеният модел е среден клас на цена 450-500 лева", твърдят от компанията.

Новото издание на "Топ 10 на изплащане" показва още, че хората купуват на изплащане по-скъпи стоки. Според рейтинга шест от десетте топ стоки са с по-висока средна цена в сравнение с първата половина на 2016 г. Например, най-търсеният телевизор в периода януари - юни 2017 г. е на цена 1000 - 1050 лева, а година по-рано хората са се спирали на телевизори за средно 500-550 лева. Друга стока, която отбелязва значителен ръст, са лаптопите, при които увеличението е от 500-550 лева до 1050 - 1100 лева.

Друга интересна тенденция е нарастващото търсене на обзавеждане и климатици. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси то е в резултат на ръста на строителството и раздвижването в сектора на недвижимите имоти.

Смартфонът е най-важното устройство за българите

През първата половина на 2017 година хората най-често са кандидатствали за покупка на смартфони с голям екран и мощен процесор на разумна цена. Най-търсеният модел е среден клас на цена 440-490 лева. Той е с 5.5“ HD дисплей и операционна система Android.

Потребителите все повече предпочитат нови смартфони. Едно от обясненията на тази тенденция е бързото развитие на мобилните телефони. От друга страна, смартфоните са устройства, които са изложени на по-голям риск в сравнение с телевизорите и таблетите и се чупят по-често.

Според БНП Париба българите не са склонни да харчат много пари за устройства, които ще бъдат морално и технически остарели след 2 години или има сериозен риск да се счупят. Затова средната стойност на молбите за финансиране на покупката на смартфони на изплащане е много близка до нивата от първата половина на 2016 година. Противоположна е тенденцията за повечето от останалите стоки в класацията – техните цени са по-високи.

Българите купуват на изплащане по-скъпи стоки

Най-значителен ръст през 2017 г. в сравнение с 2016 г. отбелязват средните стойности на молбите за финансиране на телевизори и лаптопи, показва още класацията на БНП Париба.

Най-търсеният модел телевизор през първата половина на 2017 година е на средна цена 1000-1050 лева, докато през 2016 година тя е била 500-550 лева. В периода януари - юни 2017 г. хората най-често са купували на изплащане 43“ Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет. Това им позволява да се възползват от всички предимства на съвременните технологии – директно гледане от YouTube или платформи за видео стрийминг, разглеждане на интернет страници, онлайн игри и така нататък.

Цената на най-търсения лаптоп също отбеляза значителен ръст. Новият лидер е на средна стойност 1050 - 1100 лева, а през първата половина на 2016 година тя беше 500-550 лева. "През 2017 г. хората кандидатстваха за покупката на лаптопи с последно поколение процесор, мощни видео карти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Това доказва, че лаптопът се превръща в нишово устройство за професионалисти като архитекти и дизайнери или за гейминг ентусиасти", посочват още от БНП Париба.

На по-висока средна цена са и готварските печки. Най-търсеният модел в новото издание на класацията е на средна цена 740 - 790 лева, което е ръст от около 350 лева в сравнение с първата половина на 2016 година. "Победителят" е енергийно ефективно устройство с голяма фурна и много на брой функции.

Ръстът на средните цени на най-търсените дивани е около 150 лева, като стойността на молбите достига 850-900 лева.

Строителството и недвижимите имоти изстреляха покупките на обзавеждане и техника за дома

Ръстът на новото строителство и цялостното раздвижване в сектора на недвижимите имоти, което се потвърждава от данните на НСИ и на брокерски агенции, доведе до повишено търсене на потребителски кредити за покупка на изплащане на обзавеждане, техника и климатици, посочват още от БНП Париба. В "Топ 10 на изплащане" осем от най-търсените стоки са за домакинството. Това са телевизори, перални, хладилници, готварски печки, дивани, обзавеждане за спалня, матраци и климатици. Единствените стоки, които не са пряко свързани с дома, са смартфоните и лаптопите.

През първата половина на 2017 година в класацията като свързана с дома стока се появиха климатиците, които са на 10-та позиция. Най-търсеният модел е на средна цена 1050 - 1100 лева, което го позиционира в горния сегмент на средния клас климатици. Хората най-често кандидатстваха за устройство, което осигурява домашен комфорт както през лятото, така и през зимата.

"Фактът, че смартфоните са най-търсената стока, купувана на изплащане показва, че българите са в крак с развитието на технологиите и желаят да се възползват от всички предимства, които те предоставят. Друга положителна тенденция е повишаващият се стандарт на живот, което се доказва от по-високите средни цени на повечето от най-търсените стоки. Това показва, че икономиката расте и все повече хора се чувстват уверени по отношение на личните си финанси и са готови да инвестират в по-висок клас продукти. Ние подкрепяме техните планове като им предлагаме удобни финансови продукти, които са съобразени с проекта на всеки клиент", коментира зам.-изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси Нели Недялкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?