"Смартматик" може да достави близо 1500 допълнителни машини за вота

"Смартматик" може да достави близо 1500 допълнителни машини за вота

Все пак могат да бъде доставени почти всички допълнителни машини, които Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска за изборите.

Това се разбра от думите на зам.-председателя и говорител на комисията Росица Матева пред бТВ.

Устройствата могат да бъдат доставени от "Смартматик", производител на досега доставяните от "Сиела Норма" машини. Фирмата обаче отказа да осигури допълнителни машини, защото не беше съгласна с предложената от ЦИК максимална стойност на поръчката.

След като преговорите между "Сиела Норма" и ЦИК за доставка на допълнителни устройства бяха прекратени, започнаха разговори директно с производителя "Смартматик".

"В петък при нас бяха финансовият министър и представителят на "Смартматик" за Централна и Източна Европа", обясни Матева. Междувременно в понеделник от Министерския съвет обявиха, че премиерът Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън са провели среща с официалния представител на "Смартматик". Параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на ЦИК, за да може независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.

По думите на Матева на срещата в петък се разбрало, че в Холандия има произведени 672 машини. В телефонен разговор в неделя пък представителят на "Смартматик" обещал на ЦИК, че до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 и в четвъртък – да бъдат изпратени към България.

"В момента водим разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Както за машините от Холандия, така и за тези от Тайван", каза говорителят на ЦИК.

Тя подчерта, че все още няма финално решение и още не са обсъждани финансови параметри на евентуалната сделка. По думите на Матева предстои във вторник да се проведе разговор с представителите на "Смартматик", за да бъдат уточнени всички детайли.

Според нея ако се стигне до сделка, устройствата ще бъдат обслужвани от "Сиела Норма", защото това е предмет на отделна поръчка с пряко договаряне, която в момента тече.

От обясненията на Матева се разбра, че поръчаните за изборите през април 9600 машини все още не са собственост на държавата.

"Договорът все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено", каза тя и подчерта, че все още не е изпълнено изискването на ЦИК да бъдат предоставени всички кодове, които да позволят софтуерът на машините да се модифицира от държавата без нужда от намеса на "Сиела Норма" или "Смартматик".

Матева подчерта, че във въпросната поръчка за предишните 9600 машини няма разбивка на отделните дейности - няма формирана цена на едно устройство, няма и цена на софтуер. "Има определена обща сума, като по думите Веселин Тодоров (бел. ред. - шеф на "Сиела Норма") те са смятали, че предметът на изпълнение на предишния договор струва 42 милиона без ДДС. Поръчката обаче бе обявена за 36 милиона без ДДС и "Сиела Норма" са се вместили в тази цена", обясни тя.

Говорителят на ЦИК отново подчерта, че дори да няма допълнителни устройства, с наличните 9600 законът може да бъде изпълнен.

"Много по-добре е, ако в повече секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които говорим, ще има по две в повече от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателя, че когато и да иде да гласува, дори да има повече избиратели, ще се гласува спокойно. Ако не доставим тези машини, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, да се раздели списъкът, да има два потока от избиратели", посочи тя.

По думите на Матева втората фирма - "Панов" ЕООД, която се появи с предложение да достави устройства, е обявила, че става дума за същия модел машини и софтуер, но до момента не е представила доказателства за твърденията си. В офертата нямало и цена.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори