Смъртни и доживотни присъди в Китай заради заразеното мляко

Смъртни и доживотни присъди в Китай заради заразеното мляко

Трима души получиха смъртни присъди, а други двама – доживотни, заради скандала със заразеното с меламин мляко, който разтърси Китай миналата година, предадоха световните агенции. През септември 2008 г. шест бебета починаха, а други 300 хил. се разболяха в различна степен заради използваните субстанции с меламин в производството на сухо мляко.

На смърт бяха осъдени Чжан Юцзюн, Дженг Джинпинг и Джао Жюнзие.

Първият бе обвинен за това, че е управлявал нелегална фабрика в източнокитайската провинция Шандонг, в която са произведени 600 тона от фалшивия “протеин на прах“, който всъщност бил съставен основно от химическото вещество меламин, използвано за направата на лепила и пластмаси. Прахът бил добавян към суровото мляко, за да може то да покаже по-високо съдържание на протеини.

Другите двама получиха най-тежката присъда заради производството и продажбата на токсичните продукти на млекопреработвателите.

Доживотна присъда бе дадена на Чжан Юнжан, който е дистрибутирал прахообразния протеин на Юцзюн.

Престъпна мрежа

Във връзка с делото за токсичното мляко бяха предявени обвинения на редица чиновници и бизнесмени и раздадени 21 присъди, предаде ББС.

Фигурата, предизвикала най-голям медиен интерес, се оказа бившата шефка на млечната компания “Санлу“ Тян Вънху. Фирмата е най-големият производител на мляко на прах в Китай.

Когато избухна скандалът със заразеното с меламин мляко, стана ясно, че в “Санлу“ са знаели, че продават токсична суровина, но въпреки това са позволили около 900 т от продукцията да напусне фабриката. Експедицията фактически е спряла, след като партньор на компанията от Нова Зеландия алармира за проблема.

Вънху се призна за виновна в обвиненията за производство и продажба на заразения продукт и съдът ѝ даде доживотна присъда и я осъди да плати глобя от 20 млн. юана ( 2.9 млн. долара). Самата фирма “Санлу“ трябва да плати санкция от 50 млн. юана (7.3 млн. долара), въпреки че междувременно дружеството обяви банкрут.

Други трима представители на “Санлу“ бяха осъдени на между 5 и 15 години затвор.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?