Смъртни присъди за петте медицински сестри, освободен е д-р Георгиев

Наказателният съд в Бенгази осъди на смърт чрез разстрел петте медицински сестри, обвинени за умишлено заразяване със СПИН на около 400 либийски деца. Д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор и е освободен.

Смъртните присъди са за медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинецът Ашраф ал-Хаджудж. Техните мъчители и либийски колеги бяха оправдани.

България разбра за решението на либийския съд минути след военния парад в столицата в чест на празника на Българската армия. Политици и държавници в София обявиха, че не приемат произнесените несправедливи присъди и изразиха надежда след обжалването на втора инстанция медиците ни да бъдат оправдани.

Българските власти заявиха, че ще поискат съдействие от САЩ и Европейския съюз. Представител на Европейската комисия изрази в Брюксел сериозна загриженост и дълбоко разочарование от присъдите срещу българските медици, предаде Би Би Си. В Дъблин, където се провежда среща на Европейския съюз със страните от Средиземноморието, на която присъства и либийският външен министър, загриженост изрази и ирландското председателство на ЕС.Ирландският външен министър Брайън Коуен заяви, че това е "негативна изненада".

На извънредна пресконференция президентът Георги Първанов обяви, че не може да приеме за доказана вината на българските граждани. Според него не са опровергани аргументите на защитата на нашите сънародници, положила максимални усилия за изясняване на истинната около трагедията със заразяването на либийските деца. Той посочи, че съдът не е отчел мнението на редица държави и авторитетни международни организации.

Иска ми се да вярвам, че следващата инстанция ще разгледа по безпристрастен начин доказателствения материал и ще стигне до справедливо решение, добави президентът и увери, че българската държава и институции ще продължат да се борят за медиците ни.

Министърът на правосъдието Антон Станков обяви присъдите за абсурдни и непочиващи на доказателствата по делото. Не ни е необходима такава милост, обяви Станков, запитан дали вече се разчита на варианта либийският лидер Муамар Кадафи да помилва медиците. Външният министър Соломон Паси заяви, че няма място за отчаяние пред Дарик радио и декларира от САЩ, че правителството ще направи всичко, за да осигури допълнителна международна подкрепа.

Близки на подсъдимите медици поискаха възмездие за бездействието на предишното българско правителство и призоваха прокуратурата да потърси отговорност от министри и дипломатически служители, които преди 5 години не се реагирали в защита на арестуваните български граждани.

Мъчителите на медиците и либийските лекари са оправдани

Медиците ни са приели присъдите без крайни прояви, предаде БТА. Дълго време имаше неяснота дали смъртната присъда се отнася и за д-р Здравко Георгиев. АП съобщи, че са осъдени на смърт обвиняемите от №1 до №6, а д-р Георгиев фигурира в обвинителния акт под №7.

Роднини на заразените деца: Аллах е велик!

Веднага след произнасяне на присъдата петима роднини на заразени деца започнаха да викат: "Аллах е велик", описва заседанието кореспондент на американския "Сиатъл Прес Нюз", цитиран от Би Би Си.

още

 

По-късно пред Дарик радио посланикът ни в Триполи Здравко Велев съобщи, че адвокат Пламен Ялнъзов е съобщил за предстоящото освобождаване на д-р Георгиев. В късния след обед съпругът на Кристияна Вълчева е бил пуснат на свобода.

"Напрегнати са, некомфортно се чувстват, очакват съвет какво да предприемат, готови са да предприемат и по-крайни действия", каза посланикът. Запитан дали ще правят гладна стачка, Велев каза, че вероятно и това обмислят, но уточни, че дипломатите утре отново ще се срещнат с медиците заедно с наши лекари. По думите му медиците са в стресово състояние. Не е ясно дали медиците ни ще бъдат преместени от Бенгази в затвор в Триполи, каза посланик Здравко Велев.

Либийските лекари, които бяха обвинени в небрежност и злоупотреба със служебното си положение, бяха обявени за невинни, предаде кореспондент на БТА от Бенгази. Служителите на силите за сигурност, които бяха обвинени, че са изтезавали медиците, се прегръщаха радостно след произнасянето на присъдата.

Адвокат Осман Бизанти каза, че съдът се е произнесъл за некомпетентен по обвинението, повдигнато към служителите на силите за сигурност за измъчване на подсъдимите.

Залата беше препълнена. Присъстваха над 15 чуждестранни дипломати, сред които посланиците на Австрия, Великобритания, Гърция, Италия, Канада, Швейцария, Чехия, Унгария, Малта и Холандия, представители на САЩ, Белгия и Франция, както и генералните консули в Бенгази на Полша и Турция.

По време на днешното заседание, съдията по делото съобщи, че осъдените трябва да платят солидарно над 20,5 милиона либийски динара, поискани като обезщетение от близките на заразените деца. На всеки от изброените в документа ищци се заплаща в качеството им на попечители на заразените деца по 200 000 динара, а на някои - по 250 000 динара.

След произнасянето на присъдите, помощничката на либийския защитник Осман Бизанти каза, че те ще бъдат обжалвани пред Върховния съд.

София обяви присъдите за несправедливи и обеща подкрепа за медиците

Присъдата срещу българските медици ще бъде обжалвана и се надяваме на следваща инстанция да постигнем справедлива - оправдателна присъда, заяви говорителят на правителството Димитър Цонев пред Дарик радио.

Този процес не се вписва в понятието "справедлив", тъй като нито едно доказателство на защитата не е взето под внимание, а са взети единствено признанията на част от подсъдимите, набавени със сила, добави Цонев. Той посочи, че за българските институции произнесените присъди са напълно неприемливи.

Кабинетът ще търси помощ от НАТО и ЕС

Българското правителство ще продължи усилията и по дипломатическа линия, и по линия на контактите с нашите партньори от НАТО и ЕС, и на двустранна основа със САЩ, за да бъдат доведени нещата до онзи справедлив край, който нашите сънародници в Либия заслужават, каза вицепремиерът Пламен Панайотов пред журналисти по повод днешното решение на Наказателния съд в Бенгази.

още

Българското правителство ще продължи усилията си за осигуряване на справедлив процес на следваща инстанция, декларира говорителят.

На насрочена още от вчера пресконференция, министърът на правосъдието Антон Станков заяви, че не приема присъдите и е шокиран в личен план от тях. По думите му медиците ни са се превърнали в жертва на вътрешнолибийски проблеми, а властите в Либия не са събрали кураж да отговорят на въпроса откъде е започнала СПИН-епидемията в Бенгази.

"За съжаление властите в Либия не пожелаха сами да стигнат до истината кой зарази 400 деца със СПИН и продължавам да твърдя, че това не са българите", каза министърът.

Той разясни, че оправдавайки мъчителите, съдът е взел решението си на базата на тезата за доброволно направени самопризнанията от страна на медиците ни. Той подчерта, че такива изводи категорично противоречат на доклада на "Амнести Интернешънъл". Станков уточни, че това е първоначална интерпретация, тепърва трябва да се получи в писмен вид присъдата и да се анализира.

Като председател на междуведомствената комисия по случая с медиците Станков обяви, че ще бъде направено всичко възможно в рамките на 60-дневния срок да се подготви обжалването пред Върховния съд в Триполи.

Не са изчерпани юридическите възможности, на този етап няма повод за отчаяние, да имаме вяра в позитивното развитие на нещата, каза министърът на външните работи Соломон Паси, който в момента е в САЩ.

И ЕС, и САЩ са твърдо с нас зад това дело, доказателственият материал показва невинността на нашите медици, добави министърът. Изпитвам съжаление, че трудът на огромните усилия на професорите Люк Монтание и Виторио Колици не бе взет предвид. Вярваме, че това е най-силното доказателство, посочи министърът по повод експертизата на двамата учени, оневиняваща българските медици.

Правителството поддържа активна връзка с нашите партньори, зам.-министър Иван Петков е в Дъблин, където днес се провежда среща във връзка с дейността на Организацията за средиземноморско сътрудничество, поддържаме непрестанна връзка с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, който се среща с германския канцлер Герхард Шрьодер, аз съм във Вашингтон, днес ще продължа разговорите с представителите на Белия дом, твърдо сме решени да проведем битката до победния край, каза министър Паси.

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков също заяви, че присъдите срещу българските медици са неприемливи. Това не са окончателните присъди, те могат да се обжалват, коментира Герджиков. По думите му няма да се стигне до изпълнение на смъртните присъди. Той припомни, че такива присъди в Либия не са изпълнявани от 9 години. Герджиков повтори неотдавнашното си изказване, което възмути медиците, че е възможно Муамар Кадафи да ги помилва за да се покаже пред света като "хуманист".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?