Смъртни случаи от горещините над Южна Европа и Балканите

Високи температури в Европа през уикенда, придружени на места от силни бури с гръмотевици, отнеха живота на много хора и нанесоха големи материални щети, съобщи ДПА.

Двама души загинаха вчера в германската провинция Бавария по време на буря. Според полицията нанесените щети възлизат на милиони евро.

В Италия при температури близо 40 градуса от сърдечен удар са починали най-малко петима възрастни граждани.

Безпрецедентна жега е обхванала по-голямата част от Франция. В шест френски града вчера бяха измерени рекордни температури за месец юни. В Лион температурата достигна 36,4 градуса по Целзий, в Тулуза днес термометрите регистрираха 38,8 градуса по Целзий.

Тропически жеги обхванаха и Западните Балкани. 11 души починаха през последните дни в Босна и Херцеговина от топлинен удар, съобщи македонската телевизия А1. Десет души са починали в Мостар и един - в Тузла, където всекидневно към медицинските служби в града се обръщат по стотина души с оплаквания за прегряване. Подобна е ситуацията и в Сараево и Баня Лука.

Тропически са температурите и в Македония, където през последните дни се е увеличил броят на мозъчните удари и инфарктите, съобщи телевизията. Според синоптичната служба в Скопие, днес температурите в македонската столица са достигнали своя максимум - 36 градуса.

36 градуса показват и термометрите в Албания. Тирана, чиито жители са се затворили по домовете си, прилича на напуснат град, съобщава кореспондентката на А1. Допълнителен проблем за Албания е липсата на чиста вода за пиене. По няколко часа дневно, а в някои градове и с дни няма вода. Лекарите се страхуват, че липсата на вода ще доведе до епидемии.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?