Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Смъртните присъди на българките да бъдат изпълнени

0 коментара

Либийският народен конгрес (парламентът) е обявил решимостта си да получи компенсации за семействата на заразените със СПИН деца и да осигури прилагане на най-тежкото наказание на извършителите на престъплението. Това се посочва в декларация на форума, проведен в град Сирт, съобщи в петък ББС, като се позова на либийската агенция Джана.

През май м.г. либийски съд осъди пет български медицински сестри и палестински лекар на смърт чрез разстрел за умишлено заразяване на повече от 400 деца с вируса на СПИН в детска болница в Бенгази през 1998 година. Либийският съд игнорира доклада на международни експерти по СПИН, че заразяването на децата се дължи на лошата хигиена в болницата.

Също в петък Европейската комисия отново призова да бъде постигнато възможно най-бързо решение, позволяващо освобождаването на петте осъдени на смърт българки.

Същият ден в София българският премиер Симеон Сакскобургготски отказа коментар, а министерството на външните работи игнорира опасенията. Председателят на парламента Огнян Герджиков отхвърли необходимостта Народното събрание да вземе отношение. Само президентът Георги Първанов определи либийската декларация като тревожен сигнал.

Позицията на парламента в Либия може да повлияе на съда

Експерт по проблемите на Либия каза в интервю за ББС, че позицията на Триполи явно се втвърдява и, че мнението на парламента на страната е всъщност мнението на лидера Муамар Кадафи.

Българският посланик в Либия Здравко Велев не отрече пред радио Нова Европа, че позицията на Народния конгрес може да повлияе на съда, който предстои да разгледа на втора инстанция присъдите на петте медсестри.

Координаторът на българската защита по делото в Либия адвокат Траян Марковски допуска, че решението на либийския парламент може да е било продиктувано от насроченото за 25 януари дело в Триполи срещу мъчителите на българските медици. Според Марковски, цитиран от БНР, българските медици не са визирани никъде в декларацията.

След два дни мълчание, МВнР отказа да заеме категорична позиция

Декларацията е приета на 12 януари. До късния следобед на 14-ти българското външно министерство изобщо не реагира.

Външният министър Соломон Паси в петък се завърна от двуседмично посещение в Латинска Америка заедно със зам.-министъра и говорител на ведомството Гергана Грънчарова, а зам.-министър Иван Петков, в чийто ресор е Либия, придружава президента Първанов, по време на неговата визита в Латинска Америка.

При завръщането си в София Паси отказа коментар по темата. Началникът на пресслужбата на МВнР Мария Донска заяви, цитирана от БНР, че делегацията не е била запозната с текста на декларацията.

Венко Александров изпълнен със съмнения има ли декларация

Повече от ден, след като българският посланик в Триполи бе информирал външно министерство за декларацията, приета от либийския парламент, председателят на външната комисия към НС Венко Александров продължаваше да е изпълнен със съмнения дали такъв документ наистина съществува. В кулоарите на българския парламент Александров почти обвини медиите, че сами са измислили поредната провокация от страна на Либия по СПИН делото. Публикуваме пълния текст на разговора на депутата от НДСВ с журналистите.

още

В отговор на въпрос на Нова Европа посланик Велев потвърди, че е изпратил в МВнР текста на декларацията веднага след приемането ѝ, на 13 януари сутринта.

В късния следобед се появи и първата официална реакция на изпълнителната власт. Зам.външният министър и говорител Гергана Грънчарова декларира: "Всяко влизане в полемика би било една повърхностна реакция, която със сигурност не би улеснила положението на нашите медици. В документа, който има декларативен характер, думата България и българи не се споменава. Това, което е поискано от Генералния Народен конгрес, е логично искане за овъзмездяване на невинно пострадали семейства от една огромна човешка трагедия. България също има интерес от това да бъдат открити виновните лица за трагедията".

Агенция Джана цитира комюнике от решенията на законодателния орган на Джамахирията, където в т. 11 се настоява за необходимостта светът да бъде запознат с драмата на либийските деца, заболели от СПИН.

Конгресът приема, че това е престъпление срещу човечеството и настоява да бъдат изплатени равностойни обезщетения на семействата на пострадалите.

Парламентът освен това посочва, че следва да бъдат приложени най-тежките наказания над осъдените по случая и виновниците за епидемията.

Посланик Велев не каза какви конкретни последици произтичат от декларацията, но уточни, че "при всички случаи не е благоприятна".

"Тя няма някаква юридическа сила, тя е по-скоро изразителка на народа, какво е неговото становище", каза посланикът.

Осемстраничният документ не е посветен само на България. Абзацът, в който се настоява за изплащане на компенсации за заразените със СПИН деца, е в раздела, където либийският парламент настоява за компенсации за колониалното господство (тук се визират Италия, Турция); за щетите, причинени от военните действия от Втората световна война; за американските бомбардировки през 1986 година, обясни Здравко Велев.

Правителственият говорител Димитър Цонев каза, че за момента премиерът Сакскобургготски няма да коментира информацията от Либия.

Председателят на парламентарната външна комисия Венко Александров (НДСВ) пък въобще се усъмни, че либийският парламент е приел такава декларация и упрекна медиите: "Искам да припомня случая, когато пак медиите съобщиха, че руски и български космонавти са се скачили в Космоса, яли са луканки и са пили вино, а дали това се оказа вярно?".

"Не може парламентът да се намесва в работата на съда в една демократична страна", каза още Александров, визирайки Либия.

От Латинска Америка, където е на посещение, президентът Георги Първанов определи декларацията като тревожен сигнал и поредно доказателство, че има определени среди, които биха искали да политизират СПИН-процеса. За пореден път президентът изрази увереност, че либийският съд ще бъде независим и че ще отчете неприетите на първа инстанция медицински аргументи на световно признати експерти по СПИН, доказващи невинността на българките.

Зачитаме либийския съд в надежда за оправдателна присъда

Адвокат Ялнъзов в Либия за делото срещу обвинените офицери

В петък адвокатът на българските медици в Либия Пламен Ялнъзов заминава за Джамахирията, за да проучи делото срещу либийските офицери, обвинени за изтезания над част от задържаните българи по време на предварителното производство. Това съобщи правосъдният министър Антон Станков пред журналисти, но отказа да каже дали ще се предявят граждански искове срещу либийските офицери от името на българските медици. Предприемат се мерки, ще има действия, но няма да ги коментирам предварително, заяви Антон Станков.

още

Междувременно председателят на парламента Огнян Герджиков заяви, че Народното събрание не е безучастно към проблема по делото в Либия и показва своята активност чрез своите представители в ПАСЕ и в Европейския парламент, които настояха този процес да бъде справедлив.

Не смятам, че на този етап се налага Народното събрание да прави повече от това, защото ние сме длъжни да зачитаме суверенния либийски съд и се надяваме, че последната инстанция ще оправдае нашите медици, посочи Герджиков.

Попитан дали актът на либийския парламент може да се разглежда като нов етап в развитието на делото, той каза, че едва ли е нов етап, а може би по-скоро е опит за търсене на изход от положението, в което е изпаднала либийската страна.

Според депутата от БСП Евгени Кирилов обаче заслужава да се обсъди дали българският парламент да излезе с декларация и да се каже мнението, но без да влиза в полемика.

Абаджиев: Да се възстанови оценката, че делото е политическо

Според депутата от ОДС и член на партия ДСБ Димитър Абаджиев, в случая по-важно е да реагира правителството. Той изтъкна отново като фатална грешка признанието на настоящия кабинет, че делото в Либия е чисто криминално и отстъплението от оценката на предишния кабинет, че делото е политическо.

По думите на Абаджиев това силно е попречило на България политически да отстоява тезата, че трябва да бъдат освободени българските граждани. Въпреки, че вече е много късно, това е начинът, по който може да се действа от тук нататък - отново да се постанови оценката, че това е политически процес, добави той.

Абаджиев допълни, че ако процесът бъде политически, ще могат да се водят политически разговори между двете страни и наистина международната оценка и натиск ще имат смисъл по отношение на Либия.

До момента Либия винаги противопоставя аргумента, че това е обикновен криминален процес, нещо, с което българското правителство вече се е съгласило, уточни той.

Брюксел призова либийските власти да освободят българките

ПАСЕ, ЕК и Европарламентът вече изработват позиция, която няма да бъде в унисон с приетата декларация на либийския парламент, каза от своя страна Евгени Кирилов от БСП.

Още в петък Европейската комисия отново изрази желанието си колкото е възможно по-бързо да се стигне до решение, което да гарантира освобождаването на петте осъдени на смърт в Либия български медицински сестри.

"Комисията полага всички усилия за освобождаването на българските сестри и призовава за намиране на бързо решение на проблема", заяви нейната говорителка Франсоаз льо Бай. "Бихме желали либийските власти да направят всичко възможно, за да бъде решен най-бързо този проблем", добави тя, цитирана от АФП.

Според Евгени Кирилов актът на либийския парламент е поредното търсене на път за оправданието на СПИН-епидемията в Либия, която е голям вътрешен проблем. Лошото е, че те все още не могат да разберат, че ако не направят силна независима експертиза и не потърсят истинските виновници за епидемията, тя може да продължи и второ, че се злепоставят с несправедлив процес срещу нашите медици, каза депутатът от левицата.

Той отбеляза, че ние даваме все повече сигнали за това, че медицински сестри са били измъчвани. Преди десетина дни направих изявление пред Ал Джазира, за да се чуе това в Либия, защото либийското обществено мнение дълго е заблуждавано, посочи Кирилов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.