Смъртността от Covid-19 е намаляла с 30 процента от април

Смъртността от Covid-19 е намаляла с 30 процента от април

Вероятността заразата с новия коронавирус да се окаже фатална е намаляла с почти една трета от април благодарение на по-доброто лечение, заявиха американски изследователи, цитирани от Ройтерс.

В САЩ Covid-19 сега убива 0,6 процента от заразените с вируса в сравнение с 0,9 процента в началото на пандемията, каза д-р Кристофър Мъри, директор на Института по здравна метрика и оценки към Вашингтонския университет, който е извършил изследването.

Статистиката отразява факта, че лекарите са достигнали до по-добри начини да се грижат за пациентите, например използването на разредители на кръвта и кислород. Идентифицирани са и ефикасни лекарства като стероида дексаметазон.

Експертите се затрудняват да определят този важен показател в пандемията - смъртността, или процента на заразените хора, които вероятно стават жертва на патогена. Проблемът се изостря от факта, че много заразени нямат симптоми и не се идентифицират.

Американските специалисти са я изчислили по данни от проучвания, като са взели предвид възрастта. Хората на години са по-застрашени от фатален край от COVID-19 от младите.

Институтът в Сиатъл, който е авторитетен източник на прогнози за COVID-19, също е определил, че смъртността е по-голяма в общности с по-разпространено затлъстяване.

Смъртността варира на различните места като функция на затлъстяването и възрастовото разпределение на населението.

Институтът основава изводите си на анализ на 300 проучвания.

Споделяне

Още от Коронавирус