Смъртността от Covid достигна нивото от декември – 138 починали за ден

Ако не се вземат мерки веднага, затварянето е неминуемо, казва математикът Петър Велков

Смъртността от Covid достигна нивото от декември – 138 починали за ден

Смъртността от коронавирусната инфекция достигна нивата от началото на декември, като за последното денонощие починалите са 138 души. Новите случаи на зараза са 3502 при направени 17 193 теста.

Общият брой на жертвите на пандемията в България достига 10 902 души.

От началото на здравната криза потвърдените случаи на коронавирус са 266 805, които са установени с 1.78 милиона теста.

Разликата с ноемврийския пик е увеличеният процент на хоспитализираните пациенти. При есенната вълна на пандемията в болниците бяха настанени под 10% от заразените. Сега има 6017 души в болниците при 38 385 активни случая, което е близо 16% от всички установени случаи.

В интензивите отделения са лекувани 497 тежко болни, което също е статистически индикатор, че британският вариант засяга значително по-тежко хората и здравната система. През ноември в интензивните отделения имаше малко над 600 пациенти при над 90 хиляди активни случая.

Преди ден властите декларираха 150 смъртни случая от Covid-19.

Общият брой на хората, които са обявени за оздравели, е 217 518. Общият брой на поставените дози ваксини е 302 151, а 8019 са поставени във вторник.

Математикът Петър Велков коментира в сряда, че до месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души.

"През април месец ще минем и 16 хиляди смъртни случаи, показват моделите. Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти", коментира той пред Нова тв.

Математикът допълни, че сега заразените стигат до интензивните легла около 3 пъти по-бързо, а смъртността от инфекцията също расте.

"При този вариант (британския) на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок. Всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи, ако не се вземат навременни медицински мерки", коментира Велков.

Той напомни, че около 10% от всички заболелите прекарват дълъг Covid-19, което означава, че имат дългосрочни последствия от заразата.

Според него трябва да се вземат мерките, които бяха приложени през ноември.

"Тук можем да стигнем и до цифри, които виждаме в Чехия. В рамките до края на месеца ще стигнем сериозни нива на заболеваемост. Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата. Въпросът е да го направим сега, за да можем после да отворим с по-малки щети", каза той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?