Смъртността от рак е намаляла с 27% за 25 години

Смъртността от рак е намаляла с 27% за 25 години

Смъртните случаи от онкологични заболявания са намалели с 27% за четвърт век, сочат данните от нов доклад на Американското онкологично дружество (American Cancer Society), цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

През този период около 2.6 милиона души са починали от онкологични заболявания.

През по-голямата част от XX век смъртността от рак се е повишила, главно заради смъртността от рак на белия дроб при мъжете, сочи проучването. Но след пика на смъртността през 1991 г., тя постоянно намалява с по около 1.5% на година до 2016 година. Това се дължи на продължителните усилия за намаляване на тютюнопушенето, както и напредъка в диагностицирането и лечението на рак в ранните стадии, когато прогнозата за излекуване е по-добра.

“Все още предстои да се извърви дълъг път. Намаляването на смъртността от рак не означава, че тя е нула или дори близо до нула. Ракът все още е една от водещите причини за смъртност сред американците ”, казва Ноел Вайс, професор по епидемиология във Вашингтонския университет, който е участвал в проучването.

На фона на добрата новина за спада в общата смъртност, има и някои тревожни признаци, които учените казват, че трябва да бъдат взети под внимание. Ракът на  ендометриума (лигавицата на матката) се е увеличил и около 60% от случаите се дължат на затлъстяване, според Ребека Зигел от Американското онкологично дружество, която е друг водещ автор в новия доклад.

"Вероятно виждаме само върха на айсберга по отношение на влиянието на епидемията от затлъстяване върху заболеваемостта от рак", коментира Зигел. “Точно както тютюнопушенето е довело до смъртност от рак по-рано, затлъстяването може да повлияе в бъдеще“, смята Зигел.

Въпреки постоянния спад в общата смъртност, авторите на проучването предвиждат през 2019 г. 1.76 милиона нови случаи на онкологични заболявания и близо 607 000 смъртни случая от рак в САЩ.

Изследователите основават заключенията си на данни, събрани от различни федерални агенции и ракови регистри. Проучването е публикувано във вторник в медицинското списание на Американското онкологично дружество “CA: A Cancer Journal for Clinicians“.

Най-смъртоносни при мъжете са ракът на белия дроб, ракът на простатата и колоректалния рак, а жените умират предимно от рак на белия дроб, рак на гърдата и колоректален рак.

При жените нивата на смъртност от някои често срещани ракови заболявания се увеличават или са стабилни, като докладът отчита увеличение от 0.4% на година при рака на гърдата.

Мъжете са имали 34% общ спад на смъртността от рак през последните 25 години, докато при жените той е 24%, което учените отдават на тенденциите в тютюнопушенето. Честотата на рака на белите дробове намалява два пъти по-бързо сред мъжете отколкото при жените, което отчасти отразява факта, че в исторически план при жените масовият навик е навлязъл по-късно и са имали по-кратко време да започнат да го отказват.

Сред възрастните под 55-годишна възраст честотата на колоректалния рак продължава да нараства с почти 2% на година от средата на 90-те години на миналия век. Затлъстяването може да бъде рисков фактор, но много изследователи смятат, че има и други фактори и всички се опитват да разберат какви, обясни Зигел.

Учените също така предупреждават, че затлъстяването може да причини структурни промени в черния дроб, което може да предразположи хората към рак на черния дроб.

Честотата на раковите заболявания на черния дроб, щитовидната жлеза, матката и панкреаса също продължава да нараства. И при мъжете, и при жените, заболеваемостта от рак на черния дроб се увеличава по-бързо от всеки друг рак.

Според изследователите 71% от случаите на чернодробен рак потенциално могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот, като например отказване на цигарите, повишаване на физическата активност, намаляване на теглото и предотвратяване на вирусите на хепатит В и С.

Около 24% от случаите на чернодробен рак са резултат от хронична инфекция с хепатит С, се посочва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?