Смъртността в София рязко намаля в първия месец на Covid-19

Смъртността в София рязко намаля в първия месец на Covid-19

Близо 2/3 от всички установени случаи на коронавирус в България са регистрирани в София. Обясненията са няколко: градът има най-голямо население; оттук минава почти целият поток от хора, пътуващи от и за чужбина; не на последно място - има най-лесен достъп до болница и лабораторен тест за коронавирус.

На 8 март в София е доказан първият случай на коронавирус в България, а пет дни по-късно бе обявено извънредното положение. Още преди това бе ясно, че вирусът ще постави здравната система под натиск за реорганизация и сериозно натоварване.

Затруднен е достъпът до личните лекари, някои "прегледи" се правят по телефона, а част от рецептите се пращат като снимка по Вайбър. По-трудно се стига до преглед и в частната практика - хората са подлагани на тежки разпити, за да се установи дали са рискови, преди да им бъде записан час. Плановите операции са отменени, а спешната помощ работи под огромно напрежение.

Някои лични лекари педиатри отказваха да ходят на първия домашен преглед на новородените деца, който е задължителен. Причина бе липсата на лични предпазни средства, но това поставя под риск бебетата. Ваксинациите са отменени.

Всичко това предполага увеличение на смъртността от заболявания, ралични от Covid-19, заради затруднения достъп до здравни грижи. Оказва се, че се случва точно обратното – смъртността в София е намаляла рязко.

От 7 март до 7 април Столичната община е издала 1471 смъртни акта. Намалението за същия период на миналата година е с цели 7.6%. Това показва статистиката на Общинското предприятие "Гробищни паркове", предоставена по искане на Mediapool. През 2019 година починалите жители на София в този период са били 1591 души.

Намалението е необяснимо и поради още една причина. От началото до края на март т.г. през България мина много сериозна вълна от грип Б, който също има потенциал да взима жертви. През 2019 година грипната вълна отшумя през февруари.

Сухите факти показват, че през първия месец на безпрецедентното извънредно положение София се оказва с най-ниската смъртност за града в последните 4 години.

През 2018 година издадените смъртни актове за периода са 1624, което е 10% повече спрямо времето на Covid-19. През 2017 издадените смъртни актове са 1524, което е 3.5% повече спрямо същия период на тази година.

Mediapool направи това проучване, за да провери някои непотвърдени публикации по темата, които добиха значителна популярност в социалните мрежи.

Една от новите онлайн информационни агенции написа, че на 2 април в София са регистрирани 190 смъртни случая. Източникът е "техен човек в Столичната община". Причината за смъртта на толкова много хора била инсулт, инфаркт и диабет, едно самоубийство, едно убийство и двама загинали при катастрофи. Нито един починал от Covid-19. Ако тази информация беше вярна, това означава, че в рамките на един ден София е регистрирала четири пъти по-висока смъртност от обичайната и внушението беше, че става дума за тенденция. Това от своя страна би било сигнал за много сериозен проблем в здравната система. Въпросната информацията бе прочетена от над 80 000 души.

Обективните данни обаче показват друго. Едно от предположенията е, че здравната система най-вероятно се е мобилизирала. Не е ясно още колко време тя може да работи на "мускули" и дали смъртността няма да се увеличи през следващите няколко месеца поради други причини – например забавения планов прием или при неприятен развой на коронавирусната епидемия.

Това до голяма степен зависи от стратегията на оперативния щаб и действията на правителството, но всеки опит да се очертае голямата картина трябва да отчита множество различни фактори, някои от които неизвестни (най-вече свързаните с коронавируса).

Споделяне

Още по темата

Още от България