Смъртоносна експлозия в торов завод в Тексас

Най-малко 15 жертви, над 100 ранени и десетки разрушени сгради

Смъртоносна експлозия в завод за изкуствени торове в малко градче в Тексас взе най-малко 15 жертви, рани над 160 души, евакуира много хора от домовете им и причини щети на редица сгради, сред които училище и хоспис, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Инцидентът станал в малкия град Уест, с население от 2700 души, на около 130 километра южно от Далас.

Първоначалните информации бяха за загинали между 60 и 70 души, според думите на директора на спасителните служби в Уест Джордж Смит пред местна радиостанция, по-късно полицията излезе с официални данни за най-малко 15 души, но се очаква броят на жертивет да е по-голям.

Трима от притеклите се на помощ доброволци са в неизвестност.

Началникът на спешната помощ в град Уест Джордж Смит заяви, че очаква много жертви. Говорител на тексаския департамент за обществена сигурност заяви за Ройтерс, че взривът вероятно е причинил стотици жертви и е разрушил много домове.

Броят на ранените вече е надхвърлил 160 души.

По информация на телевизия Си Би Ес пожарникари са ранени при втора експлозия, докато работели на местопроизшествието.

Експлозията е разрушила много сгради. Предполага се, че под отломките на срутил се от взривната вълна хоспис има хора. От него са евакуирани 133-ма души, но засега не се знае колко от обитателите му може да са пострадали.

Съобщава се и за служители на завода, блокирани в сградата.

Жителите на района са евакуирани заради изтичане на амоняк, а не се изключва и възможност за нов взрив. Говорителят на службата за обществена безопасност на щата Тексас Ди Ел Уилсън съобщи, че почти половината град вече е евакуиран и че може да се наложи да бъде евакуирана и другата половина, ако ветровете обърнат посоката си, каквито са прогнозите.

Експлозията е била толкова силна, че е засегнала сградите в рамките на 5-6 преки от завода, който изцяло е бил погълнат от пожара. Повече от 50 домове са разрушени.

Въздушни снимки от хеликоптер показват пожари, все още димящи сред руините часове след взрива. Представител на спасителните служби в Тексас посочва, че пожарникарите са затруднени от токсичния дим, силния вятър и опасността от нов взрив.

Въздухът в Уест е напоен с дим, а районът около епицентъра на взрива е засипан с дървени отломки, тухли и счупени стъкла.

Експлозията е разтърсила земята като трус с магнитуд 2.1, според Геофизическия институт на САЩ.

Заради големия брой на ранените на близък стадион е била изградена импровизирана полева болница. В болницата в съседния град Уако пък очакват да бъдат докарани поне 100 пострадали.

"Цялото градче прилича на зона на бедствие. Кой, по дяволите, е позволил да има завод толкова близо до сградите!", коментира местен жител.

Взривът е нанесъл щети и на близката болница и училище. Енергоснабдяването на района е прекъснато.

Експлозията е станала по време на заваръчни дейности в помещение, затворено за планов ремонт. Причината за инцидента все още не е установена.

"Към момента не знаем дали пожарът е свързан с криминално деяние или е започнал заради химическа реакция”, заяви на брифинг представител на полицията.

Конгресменът Бил Флорес, чийто избирателен район включва и Уест, заяви за Си Ен Ен, че не вярва тя да е причинена умишлено.

Инцидентът става малко след кървавите взривове по време на Бостънския маратон в понеделник, изпратените писма с рицин до президента Барак Обама и американски сенатор.

На 19 април пък се навършват 20 години от кървав сблъсък в Уако между федералните сили и тежко въоръжени представители на религиозната секта "Давидова клонка". Тогава загинаха 82 души от сектата и четирима федерални агенти.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?