Смъртоносна тропическа буря удари Куба и Бахамите

Смъртоносна тропическа буря удари Куба и Бахамите

Ветровете на тропическата буря Ноел набраха сила в понеделник вечерта и през вторник вечерта достигнаха бреговете на Куба и Бахамските острови, съобщи СиЕнЕн.

Ден по-рано бурята премина през Доминиканската република, където интензивните валежи отприщиха наводнения и свлачища, довели до смъртта на поне 11 души. Според АП загинали са 20 души, а поне още толкова се водят за безследно изчезнали.

Очаква се Ноел да не засегне крайбрежните райони на щата Флорида, САЩ. В момента скоростта на ветровете на тропическата буря е 97 км/ч, а тя се движи на запад със скорост от 19 км/ч. Според синоптиците Ноел ще запази сегашната си сила и ще насочи на северозапад покрай крайбрежието на Куба.

Според моделите за предвиждане на урагани, по всяка вероятност Ноел ще се превърне в ураган от първа степен в сряда сутринта като достигне скорост от най-малко 117 км/ч.

През 2004 година обилните валежи, придружаващи тропическата буря Джейн, предизвикаха масирани свлачища в Хаити, които доведоха до смъртта на 3000 души и разрушаването на домовете на други 200 000.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?