Смъртта на ексшефа от "Роскосмос" в затвора се разследва като поръчкова

Владимир Евдокимов

Смъртта на разследвания за измами бивш изпълнителен директор по контрола на качеството в руската корпорация "Роскосмос" Владимир Евдокимов се разследва като поръчкова, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на следствените органи.

Евдокимов, който е в ареста от декември по подозрение в мошеничество при сделки с имоти на компанията МиГ за 3.5 млн. долара и с откраднати части на вертолети, заменени с по-евтини компоненти, бе открит с порезни рани в тоалетната на следствен арест в Москва в ранните часове на съботния ден. Пристигналият екип на бърза помощ само е констатирал смъртта му.

По информация от различни източници на руските медии смъртта е настъпила от порезна рана на врата, причинила силен кръвоизлив. В областта на гърдите са били открити две други рани, но не не са сериозни. По тялото са открити следи от борба на Евдокимов с убиеца му, но все още няма заподозрян за престъплението.

Любопитна подробност е, че ексшефът от "Роскосмос" е бил преместен преди месец в килия без видеонаблюдение. В изолатора заедно с него са били 11 души, обвинени в дребни кражби и търговия с наркотици, съобщават организации за правата на затворниците.

Всички негови съкилийници са разпитани и твърдят, че не са видели и не са чули нищо. Те вече са преместени в единични килии.

Според Иван Мелников от организацията ОНК не е изключено в "поръчковото убийство" да са помогнали хора от килията.

От съюза за солидарност с политическите затворници смятат, че убийството е планирано "поне няколко месеца по-рано" и изпълнено "на високо ниво". Показателно е преместването му в изолатор 5 заедно с дребни престъпници и търговци на дрога – рядкост за арестанти със статус като неговия, който изисква да бъде настанен в друго помещение на СИЗО. Лица от ранга на Евдокимов обикновено биват настанявани в "Лефортово" или "Матроская тишина", като последният изолатор неофициално се контролира от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Според Мелников е възможно да е "постъпило задание" до някого от съкилийниците да убие Евдокимов. Той обаче се съмнява администрацията на СИЗО да е съпричастна към смъртта му.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?