Смъртта на пенсионер, за когото се предполага, че е отровен от тиквичка, разтревожи германците

Смъртта на пенсионер, за когото се предполага, че е отровен от тиквичка, разтревожи германците

В германската провинция Баден-Вюртемберг здравните власти "биха тревога" след смъртта на 79-годишен мъж, която както изглежда е свързана с отравяне от тиквички, предаде ДПА.

Мъжът и съпругата му били откарани в клиника в град Хайденхайм със стомашни болки преди две седмици. Там те обяснили, че са яли "ужасно горчиви" тиквички. Мъжът починал в неделя.

Горчивият на вкус токсин кукурбитацин, който разрушава мембраната на стомаха и на червата, може да бъде открит в такива зеленчуци като тиквички, тикви и краставици. При контролирано отглеждане на тези зеленчуци това вещество се елиминира.

Но Службата за контрол на храните и обществено здраве в германския град Щутгарт предупреждава, че потребителите трябва да са внимателни, особено ако храните, съдържащи това вещество, им се сторят горчиви на вкус. Мария Рот, началник на изследователския отдел на службата, е тествала тиквичките, които мъжът е консумирал преди да почине и казва, че това е първият подобен случай, с който се сблъсква нейната лаборатория.

Зеленчуците могат понякога да задържат отровните компоненти. Отглежданите у дома зеленчуци крият особен риск в тази насока, казва Мария Рот. Тя допълва, че неотдавнашната гореща вълна в Германия е вероятна причина за мутацията в зеленчука, причинил смъртта на мъжа.

Споделяне

Още от Европа