Смъртта на студента Балтов ще се разследва отново

Смъртта на студента Балтов ще се разследва отново
Софийският градски съд (СГС) върна за ново разследване делото за убийството на студента Стоян Балтов. В петък съдия Петя Крънчева посочи, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения, които са накърнили правото на защита подсъдимия Вили Георгиев. Освен него обвиняем за убийството е и Александър Данаилов.

От показанията на един от свидетелите на предишното съдебно заседание стана ясно, че в побоя над Балтов са участвали и други лица. Това накара адвоката на семейството на студента и прокуратурата да поискат спирането на делото за ново разследване и евентуалното привличане на още обвиняеми.

Съдът обаче отказа тази мотивировка, защото така се създават основания за отвода му и защото не е работа на съда, а на прокуратурата, да повдига обвинения.

Въпреки това магистратите намериха "вратичка" и върнаха процеса с мотива за накърнената защита на Вили Георгиев. Става въпрос за това, че в обвинителния акт е посочено, че той е нанесъл само един удар на Балтов в областта на рамото. В същото време обаче и Данаилов, и Георгиев са обвинени като съавтори на убийството. Затова не става ясно, как Георгиев само с един удар е причинил на жертвата "множество увреждания", както твърди прокуратурата. От друга страна се твърди, че Данаилов е удрял многократно Балтов.

Съдът освен това прецени, че Вили Георгиев вече може да напусне килията и да я замени с домашен арест. Данаилов обаче остава задържан.

След края на делото прокурорът Първолета Никова заяви, че показанията на Мирослав Станчев и Любомир Фарашев пред съда са били противоречиви.

Според нея няма пропуск от страна на прокуратурата при изготвянето на обвинителния акт. Доказателства по случая имаше само срещу Данаилов и Георгиев, и затова и така бе внесен обвинителният акт, заяви тя.

Балтов бе убит след сбиване на 5 декември м.г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. Смъртта му бе последвана от шумна, но безплодна, политическа и обществена дискусия за състоянието на висшето образование, материалната база и условията в района, където са съсредоточени студентските общежития и голяма част от висшите училища.

Зароди се и вълна от протести пред парламента с искания за оставката на правителството. Най-голямата демонстрация обаче бе окървавена от полицията на 14 януари. Тогава униформените оставиха малка група агресивно настроени младежи да се навилнее, след което пометоха мирно протестиращите граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?