Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Смел" фонд от Виена е заявил интерес към КТБ

Близнашки: Казахме им, че са много смели хора, а те отговориха: "Други ни наричат луди"

13 коментара
Вложители в КТБ протестираха пред БНБ с искане за отваряне на банката. Протести във вторник вечер имаше и в Пловдив, Бургас, Варна и други градове.Сн. БГНЕС

Фонд, базиран във Виена, е проявил интерес към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи служебният премиер Георги Близнашки във вторник, без да спомене името на институцията или на нейни представители.

"За КТБ проведохме предварителен разговор с фонд, базиран във Виена, който е участвал в приватизацията в Чехия, в Русия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха "Други ни наричат луди", но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане, ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна", каза Близнашки.

По думите му "тези хора разполагат с много солиден финансов ресурс". Доколко са сериозни намеренията им обаче ще стане ясно след десетина дни, когато се очаква да внесат официално предложение, каза Близнашки.

Държавният инвестиционен фонд на Оман , който държи 30% от КТБ, също заяви интерес да стабилизира банката, но поиска пълна картина за финансовото ѝ състояние преди да вземе решение. Изпълнителният му директор дори проведе разговор с тогавашният финансовия министър Петър Чобанов, който изрази очакване оманците да налеят капитал и ликвидност.

Новината за неназования Виенски фонд идва в момент на засилен натиск от страна на самоорганизирали се вложители и експертен консултативен съвет на бизнеса и синдикатите за намиране на решение за спасяване на вложенията – не само законово гарантираните до 100 000 евро, но и по-големите.

Цялата тази активност се разиграва в отсъствието на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, обвинен задочно за източването ѝ. Самият той обвинява БНБ и българските власти за кризата в КТБ и твърди, че банката може да бъде спасена, но не е казал от кого. Василев доскоро се подвизаваше във Виена, където е базиран и фондът, провел разговори в София за оздравяване на КТБ. Василев е обявен за издирване от Интерпол, като неофициално се твърди че е в Сърбия, където има предприятия.

Стоян Александров: Най-евтиният вариант е КТБ да стане държавна

 

Най-евтиният вариант е затворената КТБ да стане държавна, обяви бившият финансов министър, банкер и вложител в банката Стоян Александров по време на учредяването на инициативният комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България. Сбирката се състоя в централата на КТ "Подкрепа" в София, като помощта на синдиката беше в осигуряването на залата, по думите на председателя му Константин Тренчев.

ДАНС обвинява НОИ в раздухване на банкова истерия

Неадекватността на държавните институции по казуса "КТБ" не се изчерпват само с БНБ. От Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са изпратили писмо до Националния осигурителен институт (НОИ) заради предупреждението му към хората със сметки в затворената КТБ да разкрият такива в други банки. ДАНС пита защо НОИ създава банкова истерия сред хората, които получават пенсии и обезщетения, разказа във вторник вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е председател на Надзорния съвет на НОИ.

Още

Според Александров така ще се решат двата основни проблема – покриването на капиталовата дупка и осигуряването на ликвидност. В момента никой не знае каква е капиталовата дупка. Александров нарече лъжа твърденията, че тя е в размер на 3.5 млрд. лв., колкото са кредитите към свързани лица, по данни на БНБ. Срещу тях обаче стоят активи.

За да се види каква е капиталовата дупка, е нужно да се направи проверка "кредит по кредит", като кредитите се провизират в зависимост от това дали са обезпечени или не. След това по примера на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която получи финансова инжекция от 1.2 млрд. лв. чрез емитирането на държавни облигации от правителството на Пламен Орешарски, да се налее необходимия ресурс, предложи Стоян Александров.

Тогава идва ред да се осигури ликвидността на КТБ. За да се предотврати рискът при отварянето ѝ в деня Х всички вложители да се втурнат да теглят парите си, КТБ трябва да бъде одържавена, защото така ще се реши психологическият проблем със съмненията на хората, че банката може отново да изпадне в криза, смята Стоян Александров. Ако се знае, че зад КТБ стои държавата с цялата си мощ, хората ще имат повече доверие, уточни той.

Въпреки това според него ще е необходимо като защитен инструмент, за да няма изтегляне на големи средства, да бъде въведена еднократна такса в зависимост от размера на теглената сума например 10 - 20%.

Стоян Александров представи и други възможни инструменти, лансирани вече от експертния съвет към бизнеса и синдикатите.

Вариантът с прехвърлянето на "добрите" активи от КТБ към дъщерната ѝ банка "Виктория" (бивша "Креди Агрикол- България"), която да бъде одържавена и държавата да налее в нея толкова пари, колкото са нужни за спасяване на всички депозити, бе първият план на БНБ, лансиран на 11 юли. Политическите сили в парламента обаче го отхвърлиха, основно поради обществените настроения КТБ да не бъде спасявана за сметка на данъкоплатците.

Красен Станчев: Няма друг сценарий, освен КТБ да фалира

Независими експерти като Красен Станчев обаче са мнение, че в момента няма друг сценарий, освен КТБ да фалира. Централна банка не може да направи нищо повече от това, което вече е направила, коментира той във вторник пред БНР.

"Можеше по-бързо да започне операции по събиране на вземания. Всяка една институция, независимо дали е фирма или банка, когато изпадне в подобна ситуация, би трябвало да се погрижи за събирането на своите вземания", каза икономистът.

В тази връзка има две възможности, които не са добре използвани до момента, отчита Станчев. Първата е онези, които са и кредитополучатели, и спестители в банката, да превърнат част от своите депозити в изплащане на кредитите си. Второто нещо, което може да стане, е тези, които са само вложители, да продадат своите вземания от КТБ на онези, които имат да изплащат кредити.

Това не може да стане лесно, защото от одиторските доклади знаем, че за около 60% от кредитните досиета в банката няма пълна информация, уточни той.

Оттук, по думите му, произтича и нестабилността в поведението на БНБ, но то би било такова независимо от това кой изпълнява функциите на регулатора. Дори да се намерят най-добрите спасители на банки или одитори, които могат да поемат управлението на банката към дадения момент, те биха изпаднали в същата ситуация, коментира Станчев.

"Вложителите ще си получат парите в момента, в който банката бъде обявена във фалит и са налице средства за тази цел. Във Фонда за гарантиране на депозитите има между 2.1 и 2.2 млрд. лв. Сумата, която е необходима до 3.7 млрд. лв., защото това са гарантираните депозити, също е налична. Тя се намира в бюджета, във фискалния резерв, който беше увеличен с емисии дългови инструменти от правителството на Орешарски. Това, разбира се, напряга бюджета", поясни той.

Според него няма друг сценарий, освен КТБ да фалира. "Оздравяването на банката би изквасвало по-съществени трансфери на средства от бюджета. Макар и да има такава процедура и такава практика в ЕС, това не се случи. Така че няма друга възможност освен да се приложи Законът за кредитните институции и Законът за банковата несъстоятелност". А иначе, членовете на управителния съвет на Централната банка ще понесат отговорност, заяви Красен Станчев.

Вложителите вярват, че КТБ отваря врати след изборите

"Ще отворят банката след изборите, но ще ни измъчат дотогава", коментира вложител на учредителното събрание на инициативния комитет. Към момента нито една политическа партия не е обещала такова нещо.

В инициативния комитет влизат предимно вложители с депозити над гарантираните 100 хил. евро. Сред присъстващите от публичните лица се открояваше "народната актриса" Цветана Манева. Вежди Рашидов, който има влогове за над 2 млн. лв. и по чиято инициатива се основа комитата, не присъстваше на сбирката, защото "заминал по спешност", по думите на Радка Петрова, която водеше учредителното събрание.

Организираната във Фейсбук група "КТБ Live", в която са най-вече хора с депозити до 100 хил. евро, във вторник отново излизат на протест пред БНБ с искане за незабавното отваряне и оздравяване на КТБ. Вложителите обвиниха в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките.

Общо членовете на двете инициативи са над 5000 вложители на затворената банка.

В края на миналата седмица БНБ реши да разреши частична дейност на КТБ, свързана с погасяването на взети от нея кредити.

Решението дойде след публичен натиск на икономисти, финансисти, политици и вложители се обединиха миналата седмица около идеята за незабавно отваряне на банка "Виктория" и за оздравяване на КТБ без държавна подкрепа.

Политиката на БНБ – нищоправене

Според Стоян Александров протестите няма да доведат до успех, защото управителят на БНБ Иван Искров едва ли ще се трогне от тях, след като под негово ръководство през годините не е упражнен надзор върху кредитните институции, в резултат на което и собствениците на други банки раздават кредити на свързани лица.

Политиката на БНБ от 2008 г. насам е била да не се прави нищо в сектора, каза Александров.

Връзката банки – икономика и отказът от европейския банков орган

Банковата система и икономиката са свързани и не може да имаш стабилна банкова система и издишаща икономика, каза още Стоян Александров. Той оспори твърдението, което през последните години се повтаряше като мантра, че банковата ни система у нас е стабилна.

По данни на БНБ лошите кредити, които не са обслужвани над 180 дни, са 18% от всички раздадени. Според Александров, който до неотдавна беше изпълнителен директор на Демир банк и "Токуда банк", те са много повече, но "никой не иска истината да излезе наяве".

Фактът, че България не искаше да влезе в Европейския надзорен банков орган, означава, че нещо не е както трябва, че БНБ не е искала външни одитори и експерти да ровят в тайните на българската банкова система, каза Александров.

Срещу влизането на България в този орган се обяви бившият финансов министър Симеон Дянков с мотива, че ползите за страната няма да са много, но ще бъдем натоварени с висока вноска.

Над 25 000 работници и десетки предприятия заплашени от фалит

Ако КТБ бъде оставена да фалира, това ще означава 25 000 работници да останат без работа, предупредиха от КТ "Подкрепа". От месеци те са без заплати, а работата на предприятията им е поставена под въпрос.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #13
 2. boby1945
  #12
 3. boby1945
  #11

  Ами да не се мотаят от смелия фонд, да инвестират, някой казват 1.5, други 3.5 млрд.лева в банката и да си я носят на рамо.... колко му е...

 4. ivancho ivanov
  #10

  Авторите на No 1 и No 2 са прави, както е и професор Ханке! Влезе ли Путлер в българската икономика, като например чрез купуване на КТБ, килимчето на нашата икономическа независимост ще изчезне съвсем изпод краката ни. Русия и без това ни държи за гушата с нефта и газа. Който е вложил парите си в КТБ да е мислел; елементарно правило е, че високите лихви са високо рисковани! Миришат на пирамида!Няма как да бъде инак! Откъде накъде българският данъкоплатец ще плаща за банката с мошенците и? Мисля, че Борисов изтегли навреме голямата част от държавните пари от КТБ, но не съм сигурен.

 5. nik
  #9

  Любопитно е борецът срещу колониалното робство Волен Сидеров дали ще скокне сега срещу неясните "колониалисти" от Австрия, които искат да сложат ръка на банка, с наш мажоритарен собственик,патриот и меценат като Цветан Василев.Или поради форсмажорни обстоятелства - пъхването му в дранголника, Сидеров ще се смири.Много зависи и кои са "колониалистите", все пак. Някой посочи тук, че Австрия отдавна е перачница на руски пари, свързани с ФСБ /КГБ/. Ако тази опция е налице в случая с КТБ, Сидеров ще мълчи

 6. В и К
  #8

  "Смели", ама с английското значение на думата. Смърди на огняндойновщина и на дражавълчевщина.

 7. Територия на Мики Маус
  #7
 8. Майтапчия
  #6

  Износ на капитали, внос на инвестиции. Добре е, че сега пасеме трева, пък сеното ще го пазиме за зимата!

 9. pinocchio
  #5

  докога ще ни правят на глупци? ето че в хора на онези които вместо да си гледат работата се присъедини и новоизлюпеният ни премиер, който се бе скрил в дупката си цяла седмица. а защо ни правят на глупци ли, ами защото от една страна са фактите, а от друга бръщолевенето на щуротии. фактите говорят че въпреки престъпните действия от страна на държавните институции спрямо КТБ (за което министри, политици и чиновници следва да бъдат подведени под съдебна отговорност), въпреки нарушенията които са били

 10. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.