Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Смених целия среден ешелон, но продължавам да спирам съмнителни поръчки

Нямам опасения за нередности във военното разузнаване, казва министърът на отбраната Аню Ангелов

37 коментара
Смених целия среден ешелон, но продължавам да спирам съмнителни поръчки

Според вас, има ли напрежение сред военнослужещите заради замразените заплати и дебатите около пенсионната възраст и осигуровките на военните? Смятате ли, че са достатъчно мотивирани, в социалните мрежи и форумите има много оплаквания.

Ние сме реалисти и правим всичко на основата на това, с което разполагаме. Да планираш нещо, което така и иначе знаеш, че няма да стане, няма смисъл.

За преценяването на мотивацията има два показателя – желанието на военнослужещите да напускат армията и нивото на дисциплината в армията.

И по двата показателя има положителна тенденция. Налице е значително намаление на желаещите да напускат армията. Подобрена е и дисциплината във военните формирования.

Естествено, всеки един военнослужещ възприема нещата по отделен начин и изразява мнението си. Аз обаче не съм сигурен дали това, което се пише анонимно по форумите, е действително мнение на военнослужещи.

Не мисля, че това е някакъв измерител на напрежението в армията. Напротив, това е по-скоро външен поглед и то не безпристрастен за това, което става в армията.

Имам три канала за информация, която военнослужещите могат да използват, освен по т.нар. команден ред чрез рапорти – това е личният ми мейл, служебният, имам и профил във Фейсбук, където имам повече от 2500 приятели. Обръщам особено внимание на тези връзки, защото в тях хората пишат със собствените си имена, за конкретни военни формирования. Аз и цялата администрация им отдаваме голямо значение, за да може да се помогне.

Има някои неща, които не успяхме да направим. В съответствие с общата политика по доходите в България, бяха замразени заплатите, но на едно относително високо ниво. И това ниво не смятам, че влияе негативно на мотивацията.

Две неща променихме в социалната област по отношение на военнослужещите. Нямат право да купуват жилища в районите, в които са разположени войски. Бяхме намалили или отменили някои допълнителни възнаграждения. През миналата година смекчихме условията за получаване на т.н. „височинни” и възстановихме тези за служба в отдалечени райони. Върнахме и спряното още преди нашето правителство заплащане за владеене на френски или английски език.

В момента имаме сигнали по отношение на допълнителното възнаграждение за водолазите. Мислим как да отговорим на техните претенции, че не получават дължимото според тях възнаграждение.

Очаквам в най-близко време да намерим и формула за изплащане на разходите за пътуване от мястото на живеене до местоработата с лични автомобили. В МО вече има работна група.

Някои от регламентите за наеми са решени в полза на военнослужещите.

Това са нещата, които ме карат да мисля, че няма особенo негативни настроения срещу ръководството. Дори това, че не дадохме бонуси на военните, бе преодоляно като източник на напрежение.

Смятате ли, че до края на мандата ще може да бъдат увеличени заплатите на военнослужещите?

Засега нищо не мога да кажа, защото в тригодишната бюджетна прогноза няма предвидени средства за увеличаване на заплатите. Вече се изказват мнения и становища от представители на правителството за увеличение на пенсиите, възможно е да има и увеличение на заплатите.

Какви са основните проблеми на военните, с които се обръщат към вас?

Те се безпокоят основно от две неща – въвеждане на изискване и за възраст, , за да получиш право на ранно пенсиониране, както е при останалите от първа категория труд, и възможността осигуровките да бъдат заплащани от самите военнослужещи и държавните служители.. И по двата въпроса засега няма решения, а само дискусии.

Ако бъдат поети осигуровките, те няма да повлияят върху нетните заплати.

Изглежда логично въвеждането на изискване за възраст, за да има равнопоставеност с останалите професии от т.нар. първа категория.

Аз това съм го обяснявал няколко пъти при срещи с военнослужещите. Общо взето те разбират, защото това е и в техен интерес - колкото по-дълго работиш на една постоянна работа, толкова по-добре. Отколкото да имаш право да излезеш и след това да се чудиш как да продължиш.

Вървите ли на правителствено ниво към съгласие за осигуровките?

Все още няма решение.

Колко военнослужещи според плана за развитие на въоръжените сили ще бъдат съкратени през тази година и колко щатни бройки?. Според разчетите на МО колко от тези военнослужещи ще продължат да служат в други части?

Щатните длъжности, които ще бъдат съкратени, са около 50% от общия брой, които е планирано да бъдат съкратени до края на 2014 година.

Не мога да кажа конкретна цифра към момента, защото не аз утвърждавам всички длъжностни разписания. Имаме разчет, според който съкратените няма да са повече от 2300 – 2400 щатни бройки.

Колко души ще бъдат реално засегнати обаче към момента не можем да кажем, защото е в ход подготовката на нов регистър за длъжностите, който ще излезе в началото на май.

На всички военнослужещи, които желаят да продължат да служат, ще им бъде дадена такава възможност.

Освен това не знаем и точния брой на хората, които ще пожелаят сами да напуснат армията.

Имаме от миналата година изходни данни, но всичко ще стане ясно след реорганизацията.

Ще отправите ли предложения до президента за нови генерали около празника на армията 6 май, каквато е традицията?

За 6 май няма да има предложения за въоръжените сили, тъй като промените ще се реализират към 1 юли. Ще започнем работа по тези промени в края на май.

Към 1 юли сигурно ще има предложения. Ние намалихме броя на генералските длъжности с 12. В тази връзка ще има движение - ще има нови генерали и такива, които ще излизат.

След приемането на новия Закон за отбраната и поредните поправки се създаде неяснота има ли възможност да бъде продължен мандатът на началника на отбраната. Изяснен ли е вече този въпрос?

В самия закон е изяснен въпросът с мандата на заварения началник на отбраната по отменената разпоредба – три години. По отношение на възможността за удължаване, все още няма окончателно тълкуване.

Но считам, че трябва да има известна промяна във високите етажи на военното ръководство от гледна точка и на факта, че не бих искал да поставя следващото правителство с назначени висши командни кадри към 1 юли 2013 година. Това завари нашето правителство - буквално пет дни преди изборите бяха назначени всички ръководни длъжности. Нямаше никаква възможност да се реагира по какъвто и да е начин. Ние не искаме да поставяме пред свършен факт следващото правителство. Затова ще направим всичко възможно тази година да направим съответните промени към 1 юли, така че да продължат да работят в рамките на мандата.

Ще продължите ли практиката от предишните години парадът за 6 май да е по-скромен?

Имаме една промяна. Този път тържественият марш ще започне от ул. "Раковски" към сградата на БНБ. По принцип по устав би трябвало да е така. Винаги, когато се отдава чест с оръжие и се преминава в тържествен марш началниците трябва да бъдат от дясната страна на марша. Ще участват вертолети, представители на трите вида въоръжени сили и други, ще има водосвет на бойните знамена.

Проверка в НРС откри нарушения в цивилното разузнаване. Откакто сте министър имали ли сте усещане, че такива са възможни и във военното - служба "Военна информация", която е към вас?

Направихме комплексна проверка на състоянието на служба "Военна информация", открихме някои нарушения, които са отстранени. Нямам опасения, че нещо такова би могло да стане при нас. Не знам точно как стои въпросът и не бих желал да коментирам освобождаването на ген. Кирчо Киров.

Проектът на Закон за военното разузнаване е готов отдавна, но във връзка с предстоящите разработки на закони за другите служби, неговото приемане е възможно да бъде отложено. При всички случаи до края на тази календарна година ще имаме Закон за военното разузнаване. Това ще е една много добра правна основа за дейността на тази система от три основни звена – стратегическо звено - служба "Военна информация", оперативно звено на ниво оперативни щабове и тактическо звено.

Бившият съветник на президента Георги Първанов контраадмирал Николай Николов ще бъде ли назначен за военно аташе в Лондон?

Нямам още доклада на мандатната комисия. Той е един от сериозните кандидати, завършил е Кралския колеж по отбрана в Лондон, като офицер е бил директор на "Стратегическо планиране" в МО и като съветник на президента има своите качества и възможности и аз смятам да ги използвам.

Какво е бъдещето на проекта за закупуване на изтребители, след като казахте, че в мандата на вашето правителство няма да го вкарате в Народното събрание?

Завършваме окончателно подготовката на проекта за инвестиционни разходи за многоцелеви изтребител. Не искам да поставяме следващото Народно събрание и правителство пред свършен факт. Проектът ще мине през Министерския съвет, вероятно ще бъде приет като проект, но ще остане да чака структурирането на новото Народно събрание, защото такава инвестиция трябва да се прави в началото, а не в края на мандата.

Проектът не бе подготвен от предишното правителство, не бяха осигурени средства и затова отне толкова време да съберем цялата информация, която е необходима. Никой не трябва да се сърди на МО, че подхожда много внимателно към този въпрос, защото той е съизмерим с разходите, които са били направени от предишните правителства, и искаме да бъдат много добре проучени.

Това, че ще вкарате проекта в МС, ще задължи ли по някакъв начин следващото правителство?

Ще ги ангажираме единствено с това, че ще имат проект. Тяхна работа е дали ще го приемат, променят, дали ще се откажат да го реализират. Въпросът, е че ние ще им оставим готов проект с всички изчисления и разчети, за да могат през годините да планират какво може да се осигури.

Работим с реалните възможности на икономиката и бюджета на МО.

Завършиха ли преговорите с "Юрокоптер" около договора за закупуване на вертолети, по който МО отказа част от поръчките?

Не са приключили. Продължаваме преговорите с "Юрокоптер", има двустранни претенции. Техните са основно на базата на забавените плащания, каквито имаше. Изискват неустойки.

Ние също имаме нашите искания заради това, че не са изпълнени задълженията по дикретния офсет. Продължават преговорите, те винаги са били трудни, специално по този договор, но аз съм оптимист.

Сега подготвяме обществена поръчка по т. нар интегрирана логистична поддръжка, каквато вече сме осигурили за самолетите "Спартан" и МиГ 29 .

Трябва да направим и за вертолетите "Кугър". Това е един от въпросите, които ще влияят върху резултатите от преговорите. Зависи кой ще спечели откритата обществена поръчка. Може да я спечели и компанията производител, но може и друга.

Защо договорът за поддръжката на товарните самолети "Спартан" е по-скъп от аналогичен договор в Литва?

Договорите не са аналогични. Нашият договор не е тригодишен. Литва не са си прецакали единия самолет. При нас трябва да се прави на практика основен ремонт на единия самолет.

Цялото обслужване ще става с техни специалисти. Не съм чел техния договор, но съм сигурен, че не е аналогичен. Президентът на "Аления Аеронавтика" също отговори на този въпрос.

Нашият договор е такъв, че да може да осигурим наистина оперативна готовност на трите самолета по всяко време. Ние с тези три самолета ще участваме в т. нар. европейски стратегически еър лифт. Те са основно за тактически транспорт. Освен това предполагам, че Литва никога не са заявявали да купят пет самолета с опция за осем. По този договор не плащахме и никакви неустойки, въпреки че закъснявахме с плащанията.

Всяка една такава сделка има много особености и трудно може да се направи аналогия между един или друг договор.

Обмисля ли се някакво увеличаване на участието в мисии зад граница?

Напротив. Вече имаме стратегия за постепенно намаляване на участието ни в Афганистан.

Изтегляме нашата рота от около 110 души в Босна и Херцеговина към 1 септември. Там няма да имаме контингент, в България ще поддържаме резерв от една рота, която ще има готовност, ако се наложи,, да се развърне там.

Такъв е новият план за операцията, утвърден от Военния комитет на ЕС. От тази гледна точка ще бъдем облекчени.

Най-сериозно ще бъдем облекчени, разбира се, в началото на 2013 г. с изтеглянето на ротата от Кабул и в края на 2014 година, когато ще изтгелим ротата, която охранява летището в Кандахар. В Афганистан ще останат около 130 души след това.

Обявихте сериозна програма за реформа, кога очаквате тази реформа да започне да освобождава финансови ресурси?

Миналата година направихме икономии от 30 млн. лева и ги даваме за модернизация. Тази година пак ще направим икономии. Освен това вече имаме свръхприходи. Очакваме свръхприходи от около 25 млн. лева. Плюс икономиите, които ще направим от това, че поддържаме изкуствено некомплект (незаети щатни бройки) на практика ще имаме възможности да си осигурим допълнителни средства за модернизация и да поддържаме средствата на военновъздушните сили в оперативна готовност, които изчакват инспекции за налетени петстотин часа. Има планове и за сухопътните войски, за батальонната бойна група.

Колко ще струва цялостаната подготовка и оборудване на първата батальонна бойна група?

Засега ни струва много малко, защото реално тя се готви в Германия. Разходите се поемат от Офиса за отбранително сътрудничество на САЩ. Ние плащаме само командировъчните.

По отношение на техниката за тази батальонна група събираме в нея най-новото и най-доброто, с което разполага БА, защото тя ще бъде образец за другите пет батальонни бойни групи.

Когато върнем въоръжение, което в момента е в Афганистан, също ще бъде насочено към батальонните бойни групи. Това е нов модел и механизъм за подготовка и действие на Сухопътните войски, който считам, че е оптимален.

Първата батальонна група ще бъде използвана и за отбрана на страната, и за участие в операции, ако се наложат такива, и за подпомагане на населението. И за трите мисии ще бъде еднакво подготвена.
Не планираме до края на този мандат каквото и да е участие на бойната група извън страната.

Корупцията беше влязла трайно във визитната картичка на МО. Отчитате ли успех в борбата с корупцията и можете ли да гарантирате, че вече няма такава в министерството?

Широката общественост не забелязва някакви фрапантни неща, които да стават в сегашното управление. Всичко това, което е било разкрито, е било дадено на прокуратурата. Дали ще образува, или не досъдебно производство, това е неин въпрос. Тя е независима власт.

Има върнати преписки със становище на прокурор, че няма състав на престъпление, аз обикновено ги протестирам пред по-високата инстанция.

МО изпълнява това, което обеща, че всичко което открием, ще бъде предадено на съотвените органи.

Ние сменихме средния ешелон в МО, но не можеш да смениш всичко. Сменихме почти всички директори, но въпреки това ще продължим със смяната на директори, защото имаме някои неща, в които куцаме и то сериозно. Затова трябва да се вземат мерки.

Къде не вървят нещата, при обществените поръчки ли?

Не в обществените поръчки, не можахме да се оправим с имотите. Там сме далеч от онова, което си представяхме, че можем да направим, вероятно съм бил прекален оптимист. Не работят някои елементи от администрацията, в които се налага напасване.

Всички експерти от старата администрация си останаха на практика и правим всичко възможно, впрегнали сме всички усилия и на инспектората, и на военна полиция, която разкрива много неща.

Това ми дава увереност, а и от самия резултат, че отхвърлям много поръчки още в самото начало поради съмнения, други ги прекратявам, след като са обявени поради някои недостатъци, които в един случай може да са неволни, в друг от незнание, в трети може да са нарочни и да преследват конкретна корупционна цел. Стремим се да бъдем много внимателни. Не мога обаче да гарантирам на 100%.

Направили сме всичко – антикорупционен съвет..., ние сме най-откритото министерство, спечелихме награда за активна прозрачност, всичко излиза на сайта.

Стремим се да дадем на обществото и на медиите, колкото се може повече информация. Понякога дори надхвърляме нормалното ниво на откритотст. МО прави всичко възможно обществото да знае какво става. Предстои НС да приеме и доклад за въоръжните сили през 2012 години, в него има много точен отчет за какво и как са харчени парите.

Как оценявате състоянието на Българската армия три години след началото на управлението на това правителство?

Най-важното е, че цялата система за отбрана е стабилизирана към момента. Работи съгласно плановете за бойна подготовка и развитие за въоръжените сили.

През 2010 година, която бе повече за стратегическо преосмисляне, на практика разработихме всички необходими стратегически документи - българската армия да знае какво ще стане с нея, да се знае какво е нейното състояние на база на прегледа на въоръжените сили и оттам да се знае какво ще стане до 2014 година.

На основа на Бялата книга бе приет план за развитие и всички други необходими документи – Стратегия за национална сигурност, Национална отбранителна стратегия, Доктрината на въоръжените сили. Това дава една перспектива на българската армия за следващия период. Разработихме и план за модернизация на въоръжените сили до 2020 година, който дава стабилна основа за работа.

През 2009 и 2010 година увеличихме контингента в Афганистан. В момента е в численост от около 615 души, изпълнява отлично своите задачи. През 2011 г. отделихме повече средства за бойната подготовка, проведоха се с 34% повече учения, с 40% се увеличаха полевите лагери на отделни военни части, повече от три пъти се увеличиха ученията с тактически подразделения, с батальон, с дивизион.

Имаме успешна сертификация на няколко формирования от различните видове въоръжени сили, включително и от органите на НАТО. От тази гледна точка считам, че състоянието на армията е устойчиво, поддържаме способностите, с които разполагаме. Освен това успяхме да приключим успешно всички проекти за модернизация, които бяха започнати при предишните правителства. Продължаваме с новите модернизационни проекти, които са залегнали в нашия план.

2012 година е важна не само за поддържането на способностите, но и за развитието на нови, като сертификацията на първата батальонна група, която трябва да стане през октомври. За пръв път ще проведем голямо тристепенно учение, каквото не е провеждано отдавна.

Провеждаме в момента и най-крупното авиационно учение със САЩ . Всичко това ме кара да мисля, че оценката за състоянието на българската армия е удовлетворителна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #37

  А, стига ,бе ?Тоя да не мисли че му вярваме?Само такъв дето не е служил войник, може да повярва, че в армията може човек да изрази свободно мнението си ?Сигурно е спал на течение на някои лагер !!

 2. Анонимен
  #36

  Точно така! Поръчките трябва да са само към мен и мои доверени лица. Тези,които са се борили за нас да дойдем на власт трябва да се облажат.

 3. Анонимен
  #35

  Do 30 - Zasto smitash 4e e normalno specialisti s niakolko akademii v 4ujbina pensioneri na po 50 godini triabvashe da badat uvolneni (V Pentagona rabotiat predimno bivshi voenni). Prez parvoto integrirane na MO Angelov uvolni 189 pensioneri, a pri vtoroto 90. Sega sa ostanali okolo 50 4oveka. Zlobata i vzaimnoto iziajdane sa pricina voennite da badat goneni i ot MVR i ot DANS i navsiakade dori v sobstvenoto si ministerstvo.

 4. Анонимен
  #34

  Дедо Аню е най-лъжливия и некадърен министър на отбраната. Едно говори - друго върши. Остави куп пенсионери - негови верни блюдолизци на , възлови места, остави агенти на ДС на ръководни длъжности, урежда "свои фирми" с поръчки, фабрикува куп "стратегически документи" чиито резултат са само съкращения, вместо за осигуряване на войската се грижи за осигуряване на политическия си кабинет.... Достоен член на ГЕРБ!!!!

 5. Анонимен
  #33

  В Е Р Т О Л Е Т И - ПРОСТАЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМА ТАКАВА ДУМА, НЯМА ТАКИВА ГЕНЕРАЛИ, ИМА ТЪПАНАРИ .

 6. Анонимен
  #32

  Вече няколко месеца в държавата тече спор кой да контролира службите. Тази седмица се стигна до пировата победа те да не бъдат контролирани от вицепремиера Цветан Цветанов, като отложиха приемането на закони за тях в неясното бъдеще.
  Тази турбуленция обаче е нелепа. В момента ДАНС, НРС, НСО и военното разузнаване изглеждат като шахматни фигури, които политиците разместват по дъската, за да получат максимален контрол върху полето. Въпросът е за кое поле става въпрос.
  В момента и трите служби... [Прочети

 7. Анонимен
  #31

  Вече няколко месеца в държавата тече спор кой да контролира службите. Тази седмица се стигна до пировата победа те да не бъдат контролирани от вицепремиера Цветан Цветанов, като отложиха приемането на закони за тях в неясното бъдеще.
  Тази турбуленция обаче е нелепа. В момента ДАНС, НРС, НСО и военното разузнаване изглеждат като шахматни фигури, които политиците разместват по дъската, за да получат максимален контрол върху полето. Въпросът е за кое поле става въпрос.
  В момента и трите служби не стават

 8. Анонимен
  #30

  Другарю министър, какво правите с пенсионерите, които работят в МО и структурите й. Някои получават и пенсия и заплата, а други - вън от системата и на улицата. Това лие отношението Ви към кризата? Знаете ли, че те скучаят по бюрата? А какво правите със семействата, които работят в МО, това е семейна фирма. Срам и резил, а плюехте предишните, същият сте, обръщате внимание само на старомодни и глуповати кадри, за да не ви засенчват кадърните, идва ви краят, така ще ви запомним...министъра на подмазвачите и реваншистите.

 9. emma
  #29
 10. Хаяско
  #28

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.