Смените в болниците разпалиха институционална война

Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство на "Александровска", здравният министър я обвини в произвол

Смените в болниците разпалиха институционална война

Агенцията по вписванията отказа регистрацията на новото ръководство на Александровска болница заради неспазена процедура, а здравният министър Стойчо Кацаров я обвини в произвол и поиска да бъде проверена от министъра на правосъдието и директорката ѝ да бъде отстранена.

Заради отказа да бъде регистрирано новото ръководство начело на лечебното заведение остават старият борд и директорът проф. Борис Богов, които здравният министър Стойчо Кацаров отстрани в края на миналата седмица с мотива, че болницата е управлявана зле.

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира новия директор д-р Атанас Атанасов и останалите членове в Съвета на директорите, с мотива, че ръководствата на публичните държавни дружества се сменят само след конкурс. Агенцията посочва, че изключения в закона са предвидени само за общинските болници, където може да бъде назначено временно ръководство за 6 месеца до провеждането на конкурс. Според агенцията обаче Законът за публичните предприятия не позволява това за държавните дружества, каквато е Александровска. Другата предприета от Кацаров смяна в болница "Лозенец", където бяха разкрити схеми за незаконни трансплантации и източване на НЗОК, също е блокирана, защото уволненият директор Любомир Спасов обжалва отстраняването си.

Кацаров: Агенцията по вписванията надскача правомощията си

Кацаров излезе в сряда с видеообръщение, в което казва, че има право да смени ръководствата на болниците и Агенцията по вписванията е длъжна да впише в регистъра тези промени, а вместо това тя надскача правомощията си.

"По отношение смените на управителите на болниците "Лозенец" и "Александровска". Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем.

Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията. Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност", заяви Кацаров.

Според специалисти по търговско право действително органите по регистрацията нямат право да контролират законосъобразността на решението на едноличния собственик на капитала, защото то може да бъде оспорено само по съдебен ред. Органите по регистрацията не могат да изземат функциите на съда. Освен това в Закона за публичните предприятия има клаузи за предсрочно прекратяване на мандата на ръководните органи.

Министерството на правосъдието назначи проверка

Реакцията не закъсня и от Министерството на правосъдието съобщиха, че е назначена проверка.

"Министърът на правосъдието извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация. Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения. Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства", се казва в позиция на правосъдното министерство.

Агенцията: Вписването е отказано заради противоречия

По-късно и от Агенцията по вписванията също излязоха със становище, в което се казва, че промяната в ръководството на болница “Лозенец“ е спряна с определение на съда, а за “Александровска“ болница е отказано вписване заради противоречия в акта на здравния министър.

Оттам обясняват, че към подаденото заявление за промяна в ръководтвото на “Александровска“ е приложен протокол с решения на министъра на здравеопазването, съгласно който вписаните понастоящем членове на съвета се освобождават от длъжност и на тяхно място се назначават нови трима членове. В протокола е посочено, че решението е взето на основание чл. 21, ал. 1 от Закона за публичните предприятия (ЗПП) – т.е. след провеждане на конкурс, по посочения в закона ред. Същевременно в същия протокол е посочено, че членовете на управителния орган се избират за срок до провеждане на конкурс. “Постановеният отказ е мотивиран с констатираното противоречие, а именно, че в един и същ документ се твърди, че от една страна е налице проведен конкурс (позоваване на нормата на чл. 21 от ЗПП), а от друга страна - че заявените за вписване членове на съвета на директорите се назначават за срок до провеждане на конкурс“, обясняват от агенцията.

Агенция по вписванията, респективно длъжностните лица по регистрация, няма правомощия да се произнася по отношение на законосъобразността или правилността на решенията на принципала на държавното предприятие – в случая министъра на здравеопазването и не си е позволила подобни действия“, казват от Агенцията по вписванията. Оттам допълват, че преценката на длъжностните лице по регистрация е формална и се свежда до установяване на съответствие на исканите за вписване обстоятелства с приложените в доказателство на това документи. Проверката по конкретния случай е установила противоречие и това е мотивирало отказа на длъжностното лице по регистрация. Оттам също напомнят, че министърът на правосъдието, други лица с ръководни функции от министерството, както и ръководството на Агенция по вписванията нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация.  

"Директори се правят на жертви, но не са"

Във видеообръщението си Кацаров коментира още, че някои директори се опитват да се представят пред обществото като жертви, но това не е така и той е убеден в правотата на действията си.

"Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война", заяви още Кацаров във видеообръщението си.

По повод пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Кацаров каза, че няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира. Пенсионирането на Кантарджиев провокира протести на негови доскорошни подчинени. Професорът получи и политическа подкрепа от ГЕРБ и БСП.

"Опасен за здравеопазването, полезен за частни структури"

По-рано Кантарджиев коментира пред бТВ, че Стойчо Кацаров е опасен за здравеопазването и може би много полезен за частните структури в лечебната дейност.Той определи настоящото ръководство на МЗ иронично като "тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 г. и сега са върнати, за да го "дооправят". Кантарджиев каза също, че в момента се търсят грешките на предишните, а не това, което трябва да се прави сега и това ще доведе до лош развой на епидемията.

След новината за пенсионирането му, в публичното пространство се разпространява информация от имотната декларация на Кантарджиев с коментари как е успял да спести 600 хил. лв. Кантарджиев обясни произхода на средствата с пари, които е събирал за свое лечение и средства от застраховка-живот на покойната му съпруга. “На никого не пожелавам така да събира пари", каза той.

Кантарджиев разказа, че е страда от тежко онкохематологично заболяване, а парите са събирани от близките и семейството му, за да си направи трансплантация на костен мозък през 2016 г. във Франция. По същото време внезапно умира и съпругата му, която е имала застраховка живот от американски работодател.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?