Смените застигнаха и шефа на Агенцията по храните

В последните 10 дни във ведомството течеше проверка, като сред спорните казуси бе финансирането на инсинераторите

Новият изп.-директор Деян Стратев

Смените по върховете на ключови държавни институции стигнаха и до Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Премиерът Стефан Янев освободи в четвъртък шефа ѝ д-р Паскал Желязков и назначи на неговото място д-р Деян Стратев, съобщи правителствената пресслужба.

Рокадата идва близо 10-ина дни след като земеделският министър Христо Бозуков обяви, че започва проверка във ведомството заради редица съмнителни дейности, сред които спорното финансиране на инсинераторите, които се използват за изгаряне на храни с изтекъл срок на годност и животински трупове.

Проблемите

"Много неща има да се проверяват в БАБХ. Знаете за прословутите инсинератори, знаете за нередностите при норките. Доста са проблемите", обяви Бозуков в многобройни свои медийни участия след поемането на поста.

Инсинераторите, известни още като "подвижни пещи", бяха критикувани наскоро и от президента Румен Радев, който ги изброи сред дейностите, за които очаква по-решителни действия от прокуратурата.

"Как да очаквам решителни действия от прокуратура с оглушително мълчание по отношение на записите, на шкафчетата, на 4 милиарда и половина, потънали в "Автомагистрали" без обществени поръчки и без никаква прозрачност... За половин милиард в "Монтажи", за язовирите по същия начин, за инсинераторите, за "Апартаментгейт". Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля", каза Радев в интервю за БНР от средата на май.

В края на февруари т.г. Антикорупционният фонд съобщи, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e санкционирала БАБХ за проведени обществени поръчки. Нарушенията са за 7 млн. лв., като по-голямата част от сумата идва заради поръчки, свързани с инсинераторите. Инспекцията е започнала след сигнала на Антикорупционния фонд (АКФ) от 8 август 2019 г., подаден в рамките на разследването "Война за трупове". След публикуването на разследването проверка на АДФИ е възложила и прокуратурата.

От лятото на 2019 г. АКФ следи порочните практики на БАБХ за възлагане на дейността по обезвреждане на животински отпадъци единствено на 2 фирми – "Син кръст 2016" ООД (с ново име от 12 Октомври 2020 г. "ИДДД Логистик" ЕООД) и "Еко БГ – СЖП" ЕООД. Нарушения се откриват както при сключването на договорите през 2018 г., така и при многократно удължаване на сроковете на договорите с анекси и възлагането на допълнителни услуги, в разрез с правилата за възлагане на обществени поръчки.

До момента получените общо от двете фирми суми за периода март 2018 г. – декември 2020 г. са 89.5 млн. лв. Независимо от установените от АДФИ нарушения и наложените санкции, в самия край на 2020 г., БАБХ за пореден път е удължила с по 2 години сроковете на договорите с двете фирми и е наляла нови почти 3 млн. лв. към една от фирмите – "Еко БГ-СЖП" ООД.

Дълга проверка за норките

Инициатор на проверките на фермата за норки на братя Ангелови е неправителствената организация КАЖИ с председател Петя Алмитимирска. В интервю за Mediapool тя обяви, че във фермата на братя Ангелови се отглежда забраненият за българия вид - американска норка.

Сдружението настоява за затваряне на фермата и заради Covid-19, след като редица европейски институции посочиха, че норките може да са резервоар за нови щамове на вируса. Проверка във фабриката за норки бе извършена и все още се очакват резултати ѝ. Стана ясно, че тя ще бъде и повторена преди да се обявяването им.

Вниманието към БАБХ бе заострено и след твърденията на фермера Светослав Илчовски, че Иван Ангелов от "Градус" реално ръководи ведомството, а и самото аграрно министерство от години насам. Те бяха изнесени пред парламентарната комисия по ревизията в 45-ото НС.

Кой поема БАБХ?

Новият изп.-директор Деян Стратев е доцент по ветеринарно-санитарна експертиза в Тракийския университет в Стара Загора. Любопитен факт е, че новият зам.-министър на земеделието, който ще следи БАБХ, Крум Недялков бе зам.-декан на същия университет по учебно-методическа дейност на Ветеринарномедицински факултет. Преминал е през различни допълнителни обучения в Италия, Словакия и Турция, посочва правителствената пресслужба. Притежава допълнителна квалификация по експертиза и контрол на храните. Владее английски език.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?