Сметката набъбна: Кабинетът дава 13 млн. лева за преместване на Музея на авиацията в Пловдив

Експонат в Музей на авиацията,

Кабинетът се готви да даде 13 млн. лева, за да премести Музея на авиацията от Крумово в Пловдив, става ясно от стенограмата на правителственото заседание миналата седмица.

Предложението е вкарано от зам.-военния министър Атанас Запрянов и се приема безрезервно от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който обикновено има възражения при подобни харчове.

Идеята за преместването на музея е от най-малко 15 години, но досега нямаше точни разчети за необходимите средства. Преди две години кметът на Пловдив Иван Тотев каза, цитиран от местния сайт Тrafficnews, че за целта ще са необходими между 5 и 7 млн. лева. В началото на месеца пък директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доцент Соня Пенкова каза, че очаква преместването да струва към 10 млн. лева. Сега сметката е скочила до 13 млн. лева.

Новият музей на авиацията ще се помещава в сградата на булевард "Освобождение" срещу бившата Мебелна къща. Там преди години се намираше Командване "Тактическа авиация”. Теренът бе прехвърлен от Министерството на отбраната за управление от НВИМ. Площта му е около 60 декара, почти два пъти повече от сегашния музей в Крумово, който се намира на около 15 километра от Пловдив.

За какво ще отидат средствата?

Зам.-военният министър Атанас Запрянов обяснява по време на правителственото заседание, че основната сграда, в която ще се премести Музеят на авиацията, е триетажна и ще бъде обновена и реконструирана.
Той обаче не представя точни разчети.

В сградата се предвижда да се обособят постоянна експозиция, включително зала за космонавтиката, зала за временни изложби, детски образователен център, фондохранилище, библиотека с читалня, музеен магазин, кафене, домакински склад и помещения за администрацията.

Ще бъдат обособени входове, пешеходен и автомобилен, за посетители, служебен вход за доставка на експонати, както и ще се изгради плътна ограда откъм военното формирование и ажурна от всички останали страни.

Във външното пространство ще се изградят площадки и фундаменти за експонатите и достъп до тях чрез алейна мрежа. Ще бъде създадена и паркова среда с външно електрозахранване, парково осветление, видеонаблюдение и други.

Музеят на авиацията

Музеят на авиацията е открит през 1991 г. и в него са изложени хиляди експонати.

Сред тях са немският водосамолет Арадо-196 А3 “Акула”, първите реактивни самолети, били на въоръжение в България: Як-23 и МиГ-15УТИ, както и самолети МиГ-17, МиГ-19, МиГ- 21, МиГ- 23.

Вертолетната авиация присъства с всички типове вертолети, на които се е летяло в страната ни: Ми -4, Ми-1, Ми-2, Ми-8, Ми-14, Ми-24, Ка-26. 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество