Сметките на НОИ продължават да се влошават

Сметките на НОИ продължават да се влошават

Дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) продължава да расте и по данни към 31 юли в края на годината се очаква да достигне 558 млн. лв. Това обяви социалният министър Тотю Младенов в понеделник.

Новият зам.-социален министър Христина Митрева определи като по-притеснително неизпълнението на приходната част в бюджета на НОИ, което идва от по-ниския брой на осигуряващи се и среден осигурителен доход от заложените.

За седеммесечието броят на неосигурените се е увеличил с 92 000 души, а средният осигурителен доход е с 40 лева по-нисък от планираното.

Невнесените осигуровки струват на бюджета на НОИ 277 млн. лв. и още 207 млн. лв. е дефицитът в резултат от по-ниския среден осигурителен доход.

Младенов съобщи, че социалното министерство започва масови проверки за укриване на осигуровки и други нарушения на трудовото законодателство, за да се намали дефицитът.

Ще се проверяват фирми за служители без трудови договори и за забавени плащания на работни заплати, тъй като в последно време сигналите за подобен род нарушения са зачестили. По закон за открит един служител без трудов договор работодателят се санкционира с 15 000 лева.

За седемте месеца на годината са установени 600 случая на лица, работещи без трудови договори. От глоби за различни трудови нарушения от началото на годината са събрани 5.5 млн. лева.

Проверки ще има и в транспортния бранш и по-специално при таксиметровите услуги. Младенов съобщи, че на среща с представители от бранша е научил, че 40 000 души, работещи в сектора, са вън от социално-осигурителната система.

"Точен разчет колко ще се спести от дефицита в бюджета на НОИ при тези мерки няма, но очакваме да изкараме на светло доста хора", заяви Младенов.

Пари за професионална квалификация вече няма да се дават от бюджета

Министерството на труда и социалната политика прекратява финансирането на програми за професионална квалификация по Националния план за действие по заетостта, обяви зам.-министър Красимир Попов.

Той обясни, че тези мерки ще се финансират само по Оперативна програма "Човешки ресурси". Целта е да няма дублиране на дейности, които се финансират от националния бюджет и от оперативната програма.

Това е и една от мерките за икономия при допълнителното орязване на бюджета на МТСП.

Министър Младенов съобщи, че икономия ще бъде направена и по линия на помощите за отопление през зимата. Предвидените 99 млн. лева за тази цел ще се разделят на две части като за януари, февруари и март парите ще бъдат изплатени от бюджета за 2010 година. По този начин сега ще се спестят 59 млн. лева.

Младенов обаче увери, че всички нуждаещи се ще си получат парите за отопление.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?