Сметките на “Топлофикация-София” заплашени от запор

Сметките на “Топлофикация-София” заплашени от запор

Ревизионен акт за дължими 4.5 млн. лв. данък от страна на “Топлофикация-София”, изпратен в края на януари от Националната агенция по приходите (НАП) и заплашващ дружеството със запор на сметките,  станал достояние на Съвета на директорите в деня, в който бе освободен изпълнителния директор Наско Михов. Това научи Mediapool от десни общински съветници в четвъртък.

Данъчната претенция била за това, че фирмата не е отразила в годишния си баланс лихвите, които текат върху несъбраните 260 млн. лв. вземания от сметки и върху които се дължи налог. Експертите изчислили, че топлофикацията трябва да плати 4.5 млн. лв. в хазната и си ги изискала. Ревизионният акт обаче лъснал едва миналия петък, когато освободеният от акционерите Михов уведомил борда, че данъчните са изпратили писмо да се платят незабавно парите или ще се наложи запор върху сметките на дружеството.

Разговори на кмета Бойко Борисов и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов с администрацията на НАП туширали временно проблема. Сега обаче кметството спешно търси банкова гаранция за дължимата сума, защото столичното парно няма налични средства за плащане на исканата от данъчните сума.

Паралелно дружеството щяло да оспорва 4.12 млн. лв. от изискуемата от НАП сума, защото не бил начислен правилно данъкът.

В същото време СОС даде подкрепата си за назначаването като изпълняващ длъжността директор на “Топлофикация-София” за общинския представител в Съвета на директорите Петко Милевски. Въпреки че Милевски бе номинация на БСП, в четвъртък червените общински съветници отказаха да участват в гласуваната подкрепа с мотива, че това не било работа на местния парламент. Десните играят политически игрички с топлофикацията, по същия начин можеше да се гласува подкрепа за Наско Михов, оправдаха се БСП-общинарите.

Така в тяхно отсъствие Милевски получи гръб от СОС с 29 гласа “за” и по един “въздържал се” и “против”. 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?