Сметките за газ и парно с 8% по-високи от октомври

Не е ясно от януари какво ще е движението на тарифите

Сметките за газ и парно с 8% по-високи от октомври

Стопанските и битовите потребители на природен газ и на топлинна енергия ще плащат с 8 на сто по-високи сметки от 1 октомври 2018 г. Причината е повишаването на цената на природния газ с близо 14 на сто заради поскъпналите на световния пазар петрол и алтернативни горива, които се отразяват в цената на доставяната от "Газпром" суровина.

Така при топлофикациите промяната на тарифите е между 2.28 и 8.57% за различните дружества. При крайните потребители на природен газ отражението в сметките ще е около 8 процента, тъй като се запазват тарифите за пренос, разпределение и достъп. Така отражението на поскъпналия газ е по-малко в крайната цена, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след общественото обсъждане във вторник на намеренията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промени в тарифите, които са напът да станат официални решения.

Промяна в цените на електроенергията обаче няма да има, тъй като регулаторът е направил преструктуриране на компонентите и фондът за сигурност на електроенергийната система ще покрие необходимото при тях повишение със събрани в повече средства от производителите на ток, които внасят във фонда по 5% от приходите си.

"По такъв начин Комисията потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори, за повишаване на цените и инфлацията", коментира пред журналисти след публичната дискусия председателят на регулатора Иван Иванов.

По думите му така КЕВР се явява стабилизиращ фактор, потиска тенденциите за повишаване на инфлацията в страната и дава сигурност на инвеститорите за бизнес плановете им в следващите три месеца до края на годината.

За цената на газа и топлинната енергия от януари Иванов не се нае да прави прогнози като отбеляза, че КЕВР няма никакви инструменти да влияе върху цената на доставяната от "Газпром" суровина.

Регулаторният шеф коментира, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но изрази надежда събитията в международен план да не доведат до ново поскъпване.

"Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване“, обясни той.

"Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи", допълни Иванов. Той припомни,
че когато природният газ поскъпва до 5 процента това повишение не се отразява в цената н а парното и топлата вода, а когато се натрупа със следваща промяна в цената.

В рамките на общественото обсъждане на цените националният омбудсман Мая Манолова призова регулатора да защити мотивирано предлаганото поскъпване.

"Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована", заяви тя по време на дискусията. "Предстои КЕВР да вземе изключително важно решение за поредното покачване на цената на природния газ. Това след себе си ще повиши много други цени – на парното, топлата вода, повечето стоки и услуги. С една дума, очаква се поскъпване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове процента на увеличение на цената на природния газ и да го направи публично и прозрачно“, заяви общественият защитник.

Манолова оспори част от изчисленията на регулатора, но Иван Иванов я увери, че "както заявителя "Булгаргаз“ ЕАД, така и експертите на КЕВР са извършили изчисления, с които вие и вашия екип може да се запознаете".

Споделяне

Още от Бизнес