Сметната палата да провери договорите на "Автомагистрали", иска БСП

Държавното дружество има поръчки за над 4.5 млрд. лв.

Сметната палата да провери договорите на "Автомагистрали", иска БСП

Сметната палата да провери всички договори на държавана компания "Автомагистрали" за периода 2016 - 2020 г. Това иска БСП, която депозира проект на решение в деловодството на парламента.

Мотивът им е, че "Автомагистрали" е изпълнител по седем големи договора за инфраструктурни проекти в страната, но отказва да даде информация по тях, базирайки се на Закона за достъп до обществена информация.

"Възлагането на почти всички значими пътно-транспортни проекти, реализирани от българското правителство на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП в своето искане.

От края на 2018 г. досега "Автомагистрали" получи с пряко възлагане от държавата поръчки за над 4.5 млрд. лв. От тях над 2.7 млрд. лв. са за доизграждането на магистрала "Хемус", над 1 млрд. лева за строителството на участъци от пътя Видин - Ботевград и около 500 млн. лв. за укрепване на свлачища. Освен това получи поръчки за ремонти на виадукти, тунели и магистрални участъци. Единствените обществени поръчки, които е спечелило дружеството е за поддържане на участъци от магистралите "Струма", "Марица", "Тракия" и "Хемус"

"Автомагистрали" ЕАД отчита печалба от 1.6 млн. лева за периода януари-юни 2020 г., показва финансовият отчет на дружеството.

В документа са вписани приходи от дейността за поддържане на автомагистрали и съоръжения в размер на 19.8 млн. лева. За същия период на 2019 година по това перо в компанията са получени 13 млн. лева.

Общо приходите за полугодието са за лизо 70 млн. лв., а разходите за оперативната му дейност възлизат на около 68.3 млн. лева.От тях над 50 млн. лв. са платени за външни услуги без да е посочено на кого и за какво във финансовия отчет на дружеството.

"Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство "Автомагистрали"  има сключени405 договора с партньори - контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения", отговори неотдавна министъра на регионалното развитие Петя Аврамова на депутати от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?