Сметната палата на Русия проверява държавните банки за конфликт на интереси

Сметната палата на Русия започна проверка на големите държавни банки Сбербанк, Внешекономбанк и Внешторгбанк (ВТБ), след което ще влезе и в Росселхозбанк, съобщи вестник "Ведомости", като се позова на одитен източник от палатата.

По думите му одиторите смятат да проверят връзката на топмениджърите на банката с търговски структури, както и финансирането от банките на проекти на техни близки.

Решението за проверката беше взето след като започна разследване на Банката на Москва. Процедурата трябва да приключи през юли.

През март т.г. Сметната палата започна да проверява дейността на руските държавни компании, регистрирани в офшорни зони. В края на миналата година министър-председателят на страната Владимир Путин критикува работата на държавния сектор, особено в енергийната област. По думите му почти всеки втори мениджър на енергийна компания е свързан с частния бизнес.

Скоро след това започна серия от оставки. Бяха възбудени и наказателни дела, по които все още няма подробности. Правителството нареди на всички държавни компании да предоставят информация за водещите си мениджъри и за собствеността на контрагентите, за да се направят изводи за обвързаност.

В началото на март 2012 г. стана известно, че подготвените от държавните компании данни не удовлетворяват Путин и той поиска да му бъде предоставена "пълна и честна информация".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?