Сметната палата настоява за по-голяма отчетност на партийните финанси

Валери Димитров, сн. БГНЕС

Председателят на Сметната палата Валери Димитров настоя в събота за налагане на по-строг контрол върху финансирането на партиите чрез разширяване на данните, които те представят във финансовите си отчети.

"Разходите на партиите не са аналитично публични, не можеш за ги видиш разход по разход за да прецениш доколко това са разходи свързани с политически цели и или за други цели", каза Димитров пред БНТ.

Той напомни, че няма изрично забранени разходи на партиите. По думите му всичко е свободно да се прави чрез извършването на разходи, партиите не се третират като публично-правни организации, които да харчат средствата си по Закона за обществените поръчки, когато извършват строителство, ремонти, доставки на стоки и услуги.

”Законът за партиите не предвижда достатъчно регламентация на разходите. Има широка рамка, която превръща всеки разход на партията в законен защото тя преценява дали той е присъщ на дейността ѝ разход”, обясни шефът на Сметната палата.

Той допълни, че отчетите на партиите се заверяват от частни одитори, които обичайно заверяват годишните финансови отчети на компаниите в частния сектор, и тези отчети след това се представят в Сметната палата, която извършва последващ одит.

"Трябва да се осигури по-добра нормативна уредба, за да се повиши доверието, че парите на данъкоплатците се изразходват по добър начин. Отиват за поставени цели, за постигане на определени резултати, отиват в политическия процес за легитимни цели, а не се изразходват за друго ", каза Валери Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?