Сметната палата не знае нищо за имотите на партийни лидери

Йордан Цонев обвини Валери Димитров в политически слугинаж, той нарече твърденията клеветнически

Сметната палата не знае нищо за имотите на партийни лидери

Сметната палата не знае нищо за имотите на лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на "България без цензура" Николай Бареков в Бояна, които през последните дни са обект на публични дискусии. Това стана ясно от обясненията на председателя на Сметната палата Валери Димитров пред бТВ.  

Преди него депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини Димитров в политически слугинаж към ГЕРБ, а той определи твърденията като "неверни" и "клеветнически".

Малко след разигралия се скандал в студиото на бТВ парламентът одобри на първо четене новия закона за Сметната палата с гласовете на управляващото мнозинство от БСП и ДПС. С приемането на закона, което се очаква да стане до края на март, Валери Димитров ще бъде сменен.

Имотите на Бареков и ГЕРБ

Имотът на ГЕРБ в Бояна, който партията на Бойко Борисов държи под наем за партийни нужди, не фигурира в отчета на ГЕРБ пред Сметната палата за 2012 г. Вероятно договорът за него е сключен през 2013 г. и данните ще попаднат в новия отчет, който партията трябва да подаде в одитната институция до 31 март, каза Валери Димитров. 

За имота на ГЕРБ се разбра от съобщение до медиите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Бившият тв водещ съобщи за имота на Борисов в отговор на журналистическо разследване, което показа, че самият той живее под наем от 1000 лв. в луксозна къща, собственост на млади актвистки на партията му.

Сметната палата не следи имуществените отношения на "България без цензура", защото все още не е уведомена официално за съществуването на тази политическа формация, каза Валери Димитров. Извънпарламентарните партии подлежат на контрол след като бъдат регистрирани в съда и вписани в т. нар. партиен регистър. Те са задължени да уведомят за това Сметната палата, да посочат банкова сметка и лице за контакти, което отговаря за финансите. Едва догодина по това време "България без цензура" ще трябва да представи отчет в палатата, обясни процедурата Димитров. Партията на Бареков се регистрира през януари тази година. 

Председателят на Сметната палата каза, че според сегашния закон одиторите няма как да установят имотните отношения на партийните функционери в детайли. Той цитира данни от отчета на ГЕРБ за 2012 г., от който се вижда, че партията е имала договори за наем на 187 държавни и общински помещения на обща стойност 260 хил. лв. Проблемът е, че отчетите на партиите не може да се разбере конкретният наем за този имот, каза Валери Димитров.  

При сегашното законодателство не може да бъде установено дали политиците живеят в къщите си, които декларират, посочи Димитров. Той допълни, че само НАП, която контролира доходите на всяко лице, може да установи това или финансовото разузнаване, ако има данни за пране на пари. Димитров припомни, че сегашното ръководство на палатата предложи промяна, която да задължи партиите да обявяват в интернет всеки свой разход над 1000 лв. "Тогава публиката веднага ще знае, а сега отчетите са под такава форма, че прикриват нещата", смята Димитров.

Сметната палата като "политическа слугиня" на Борисов и Цветанов

Преди Валери Димитров в бТВ беше депутатът от ДПС Йордан Цонев, който обвини Сметната палата в политически слугинаж към ГЕРБ, извършван от настоящия ѝ ръководител. Валери Димитров нарече твърденията на председателя на бюджетната комисия в парламента "неверни" и "клеветнически".

Повод за тежките думи на Цонев е извършения одит на Сметната палата за дейността на МВР по времето на Цветанов. Депутатът от ДПС показа имейл от дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление"(ОСФУ), изпратен до секретарката на Цветанов и получен от неназовани служители на институцията. Според него написаното представлява консултация от страна на одитора как проверяваният да оформи възражението си. Освен че подобна практика е нарушение на одитните норми, възражението е извън срока на одитираната задача, каза още Цонев. По думите му институцията се е превърнала в "политическа слугиня на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ГЕРБ" от 2011 г. насам.

Според Валери Димитров обаче няма нарушения на законовия ред. Той обясни, че проверяваният има право да поиска удължаване на периода за възражения със 7 дни и Сметната палата се е съобразила, за да може Цветанов да "изгради по-добре своята защита". Докладите на Сметната палата не могат да се оспорят пред никоя друга инстанция. "Хората не разбират, че одитната процедура не е инквизационен процес. Все едно на един обвиняем да му отнемеш правото да се защити", каза Димитров

В последващо включване по телефона Йордан Цонев заяви, че е изнесъл в пространството малка част от данните, с които разполага. "Не искам по никакъв начин да уронваме авторитета на Сметната палата, но след като Валери Димитров ходи от студио в студио, задължен съм да ги покажа. Той е една от причините да е опорочен новият модел, с който сам се гордее", каза Цонев и обяви готовност да бъде даден на прокурор за клевета.

В отговор Димитров припомни, че вчера в пленарна зала е предложил да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери работата на Сметната палата по доклада, но идеята не е била одобрена.

Парламентът гласува на първо четене новия закон за Сметната палата

Малко след скандала в студиото парламентът одобри на първо четене спорния закон за Сметната палата. Това стана със 102 гласа "за" на БСП, ДПС и един независим депутат. Против гласуваха 77 от ГЕРБ, а един от БСП се въздържа.

Намерението на управляващите е новият закон да бъде приет окончателно до края на месеца. Със закона се променя формата на управление на Сметната палата, като се връща колегията от 9 одитора със 7 годишен мандат.

За промените беше сезирана и Европейската комисия, първо от евродепутата от НДСВ Антония Първнова, а вчера и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според тях това е политическа разправа с председателя на Сметната палата Валери Димитров, който кара втори мандат на поста.

Според Валери Димитров причината за написването на новия закон е професионалното, безпристрастно и обективно изготвяне на одитите за Авиоотряд 28 и на МВР, които Сметната палата не е изпратила на прокуратурата. Ако прокуратурата беше сметнала, че има данни за престъпление, щеше да образува наказателно производство, питайте я защо не е образувала досега, допълни той.

Вносители на новия закон за Сметната палата са депутатите Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС и Румен Гечев и Петър Кънев от БСП. Те предлагат в колегията, която ще ръководи Сметната палата да не могат да бъдат избирани одитори, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт. Логиката ни е да не идват от сферите, които подлежат на одит от Сметната палата, мотивира се Йордан Цонев. По думите му този закон е на практика старият, с който влязохме в Европейския съюз, който е по-добър от настоящия и гарантира независимостта на институцията.

По думите му сред причините за изцяло новия закон са незадоволителните резултати от работата на палатата. Според вносителите при анализ на действащия закон прави впечатление, че правомощията във връзка с одита и външния контрол се осъществяват от председателя – еднолично или по делегация от негов заместник. Докато при вземане на решения от колективен орган това може да стане много по-трудно.

"Това е наказателна акция, защото Димитров не е изпълнил повеля на БСП и ДПС. Гласувах "против", защото това е отмяна на професионалното начало в Сметната палата и връщане на партийното", обяви след вота депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров. Днес е Сметната палата, утре ще са прокуратурата и съдът, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България