Сметната палата: Осем политици и двама магистрати не са огласили доходите си

Сметната палата огласи в петък имената на 8 представители на ръководствата на политически партии и на двама магистрати, които не са подали декларации за имущественото си състояние, когато са постъпили на ръководни позиции или са ги напуснали.

Според Закона за публичност на лицата, заемащи висши държавни длъжности, всеки, който встъпва на ръководна длъжност в партия, ползваща държавни субсидии, или на висока административна или държавна длъжност, трябва да подаде декларация, в която да опише имуществото си при встъпването в длъжност. Законът изисква напусналите такава длъжност в едномесечен срок след напускането отново да подадат декларация.

Проверката на Сметната палата е установила, че не са подали декларации двама нови членове на контролния съвет на движение “Гергьовден” - Станислав Станоев  и Кремена Пенева, членът на Постоянното присъствие на ЗНС Явор Хайтов, четирима членове на Политическия съвет на движение “Евророма” - Младен Иванов, Николай Кирилов, Борислав Даскалов, Митко Кънчев, членът на Изпълнителното бюро на “Новото време” Недялко Калъчев.

Не са подали декларация след освобождаването си от длъжност прокурорът от Софийската районна прокуратура Милена Добрева и следователят от Окръжната следствена служба София Стоян Стоянов.

От Сметната палата напомниха, че изтича срокът за подаване на годишните декларации за придобитото имущество, получените доходи и направените разходи за предходната година, което са длъжни да направят властимащите. Декларациите се подават до 2 май.

В петък от правителствената служба обявиха, че премиерът Сергей Станишев е подал годишната си декларация в Сметната палата.

Споделяне

Още от България