Сметната палата отказа поискана от директора на “Пирогов“ проверка

Директорът на “Пирогов“ Димитър Раденовски поиска в чевтъртък от председателя на Сметната палата Валери Димитров да бъде извършен цялостен одит на бюджета и имуществото на болничното заведение. “Извършването на своевременна проверка от Сметната палата ще даде възможност за изчистване на тази злободневна тема от дневния ред на обществото и най-важното ще ни предостави възможност без обструкции да оказваме спешна медицинска помощ и цялостно лечение на десетки хиляди софиянци, български и чужди граждани“, се казва в мотивите на Раденовски.

По-късно през деня обаче Димитров коментира, че Сметната палата няма практика да прави одит по искане.

“Само парламентът може да поиска от нас пет пъти годишно да правим одити. Ние сме приели още в края на миналата година програмата си за тази година. Ние не правим контрол по сигнал или по искане от някого. Единствената институция, която може да ни възложи одити в петгодишен срок е Народното събрание. Искането на болница “Пирогов” дойде при нас, но това може да се случи само евентуално в рамките на следващата година, когато преценим като направим оценка на риска на “Пирогов” като бюджетна организация. Това може да стане в рамките на следващия годишен одитен период. Евентуално подобен одит може да бъде включен в годишната програма за 2013 година“, заяви Димитров.

Здравният министър Десислава Атанасова също заяви, че не е възможно директор на лечебно заведение да прави предложение към председателя на Сметната палата.

В болницата беше направена проверка от Инспектората на Министерството на здравеопазването и беше изготвен доклад от 150 страници, а здравният министър Десислава Атанасова изнесе част от данните в него, свързани с нарушения при финансовата дисциплина и обществените поръчки. Представители на болницата обаче оспориха част от заключенията, а Атанасова предаде доклада на държавния финансов контрол, Инспекцията по труда и прокуратурата.

Споделяне

Още от България