Сметната палата откри надценки на лекарства от 400 процента

Сметната палата откри надценки на лекарства от 400 процента

В доклада на Сметната палата се акцентира, че има медикаменти с многократно завишени цени, включително и с между 300 и 400 процента, заяви в събота здравният министър Десислава Атанасова по повод проверката на действията на министерството и на Националната здравноосигурителна каса при определяне на цените на лекарствата.

Докладът на Сметната палата е пристигнал в здравното министерство преди ден. Той е с обем от близо 300 страници и е изпратен на всички здравни министри и директори на Здравната каса във фиксирания период 2008 – 2012 година. В рамките на 2 седмици те имат право да отправят своите забележки.

”В документа се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, която е довела до увеличаване на цените на медикаментите, които бяха прехвърлени от здравно министерство към НЗОК”, обясни още Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

В същото време здравният министър отказа да коментира в детайли колко точно би могъл да се увеличи бюджета за здравеопазване за следващата година, тъй като все още не е приключила бюджетната процедура.

Тя съобщи още, че са проведени разговори с фирма ”Сандоз”, представител на австрийската компания, която през пролетта на тази година преустанови доставките за много европейски страни на определени лекарства за онкологични заболявания. Очаква се да започнат доставките за България на липсващите медикаменти и още през следващата седмица процесът ще се нормализира, увери министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България