Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметната палата: По вина на МОСВ България е обект на наказателна процедура за "Натура 2000"

9 коментара
Сметната палата: По вина на МОСВ България е обект на наказателна процедура за "Натура 2000"

Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони от мрежата "Натура 2000". По тази причина страната ни е обект на наказателна процедура от Европейската комисия.  Това е записано в одитен доклад на Сметната палата за периода от 2016 до 2018 година. 

Сметната палата предупреждава за пропуски в националното законодателство и непълно въвеждане в него изисквания по директиви за опазване на естествените местообитания, на дивата флора и фауна и на опазването на дивите птици.

От министъра на околната среда и водите не са издадени към 31 юли 2019 г. заповеди за обявяване на 211 защитените зони от общо 341 одобрени зони в България от Европейската комисия. Това е трябвало да стане в срок шест години от одобрението, но за повечето зони без заповеди този срок е изтекъл. Поради забавянето на заповедите за обявяване на защитените зони не са определени режими за опазването им, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура. Създаден е сериозен риск за бъдещ разход на публичен финансов ресурс поради неизпълнение на целите на екологичната политиката на ЕС.

За собствениците на имоти, попадащи в защитени зони без издадени заповеди за обявяване, не е ясен предметът и целите на защитената зона, общата площ, описа на имотите, както и забрани или ограниченията на дейности и др. Това създава риск да се предприемат действия, водещи до увреждане или унищожаване на местообитания или видове, и се ограничава възможността за получаване на компенсаторни/инвестиционни плащания за пропуснати ползи и извършени разходи;

Липсва стратегическа рамка на дългосрочна политика. Министърът на околната среда и водите не е изготвил Национална стратегия за опазване на биологичното разнообразие и Национален план за опазване на биологичното разнообразие.

Организацията за управление на мрежата не е ефективна поради отсъствие на работещ механизъм за ефективна комуникация и координация между участващите органи и субекти на национално, регионално и общинско ниво, неправителствения сектор, се казва още в одита.

При финансиране на изпълнението на мерките не е осигурена надеждна управленска информация, която да дава възможност за обективна оценка и прозрачно отчитане на публичните разходи и резултата от тях.

Националната приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000 (НПРД) определя необходимото финансиране за изпълнението на мерките, предвидени за мрежата от защитени зони НАТУРА 2000. Бюджетът в евро на Националната приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000 за периода 2014-2020 г. възлиза на около 1.585 млрд. евро. От тези средства 94 на сто са от Европейски структурни и инвестиционни фондове, 4 на сто от други източници и 2 на сто е национално финансиране от държавния бюджет.

Отсъстват данни за видовете, птиците и местообитанията с подобрено природозащитно състояние в България и данни за степента на съхранение и подобрение на биологичното разнообразие в защитените зони от мрежата.

Няма измеримост на състоянието на местообитанията и на видовете в България, която да показва степента на съхранение и подобрение на природозащитното състояние.

От МОСВ е идентифицирана липсата на ефективен механизъм за управление на мрежата НАТУРА 2000 и необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба.
На министъра на околната среда и водите са дадени девет препоръки, а на министъра на земеделието, храните и горите – две препоръки, като следва да се предприемат мерки за изпълнението им в срок до 31.12.2020 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Zlatan
  #9

  При комунизма в курортите законът беше : 70% - зелено и 30% застрояване. Разни колаборационисти тук се опитват да прехвърлят след 30 г.и при вече 5 военни бази на САЩ в България,вината за лошото положение на х ората, че комунистите били виновни ?? При положение ,че всички правителствени елити са купени на килограм от Щатите. Тези хубави , красиви и закръглени тлъстяци , продажници ни вкараха в третата нац.катастрофа от която излизане няма.

 2. ivand
  #8

  Това министерство по околната среда и водите се управлява от партия Вмро, а публична тайна е че те където се появат става страшно за всички. Далаверите с паспортите още не са заглъхнали и се появи другата некомпетентна работа и в това министерство от ментетата на Дс от Вмро. Факт е че от квотата на обединените патриоти влезнаха в държавното управление много кадри на Дс, Бкп и Бсп. Така ще е докато има баламурници избиратели да гласуват за тях скачените съдове и сиамски тризнаци Вмро, Нф, Атака и кагабейските партии Бсп и Дпс.

 3. бай Сандю
  #7

  Че си мазен комунит, това е ясно. Ясни е също, че българската природа не те интересува. По важното е къде се крие Гешфтурата, или тя се задейства само когато и се възложи някоя мокра поръчка.

 4. Рим
  #6

  В страните с мутренска или комунистическа власт, всичко е обърнато с краката на горе!
  Държавните "природозащитни" органи, работят за унищожаването на природата.
  Когато даден закон им пречи, те го променят!
  Когато журналисти им пречат, те се мъчат да ги отстранят, а в Русия направо ги убиват.
  Когато дадени медии пишат срещу мутрите и комунистите във властта, собствениците на тези медии са атакувани по заобиколни пътища, с политически маши от съдебната система... В същност атаката е срещу журналистите

 5. mediaman
  #5

  Не бе, пичове! Не са виновни нито герберското министерство, нито зелените еуглени. Виновна е Природата, че я има. А я има гадината, само за да ни създава дертове и скандали. Те затуй някои родолюбци взеха да я бетонират по морето. Сега там, скоро и на други места. Докато я приключат хептен.

 6. Мазен Кумунис
  #4
  Отговор на коментар #2

  Прочети статията и ще разбереш, глупаko.Точно зелените терористи постоянно се възпаляват от местообитанията на дивата флора и фауна, а за хората хич не ги е еня!Плюят наляво и надясно по България. Яво и ти си от терористите. Венсеремос!;)

 7. ARROGANT
  #3

  Станишев и Орешарски са виновни!

 8. Baraev
  #2
  Отговор на коментар #1

  Къде видя зелени?! Пише МОСВ, и то с големи букви. Че си тъп и платен го знаеме, не трее се доказваш.

 9. Мазен Кумунис
  #1

  Зелените терористи са вредни за България! Венсеремос! ;)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.