Сметната палата поиска достъп до банковите сметки на лицата от висшата власт

Сметната палата да има достъп до банковите сметки на лицата от властта. Това ще поиска ръководството на палатата от Народното събрание, което трябва да преприеме необходимите законови действия, стана ясно в понеделник.

С промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, които влизат в сила от 1 януари 2007 г., палатата не само ще събира имуществените декларации на властимащите, както е сега, но и ще проверява съответствието им с действителното имотно и доходно състояние на деклариращите, обясни председателят на палатата проф. Валери Димитров.

Без достъп до банковата тайна няма да може да се извършва пълна проверка на декларираните данни, смятат от палатата. Според сегашните текстове от Закона за кредитните институции достъпът до банкова тайна става със съдебно разрешение или с нотариално заверен подпис за съгласие.

Проверките по имущественото състояние на хората от властта ще се извършват съвместно с Националната агенция за приходите. Самите декларации ще се публикуват в електронен регистър, който ще е обществено достъпен. Разработването на електронния вариант на регистъра се извършва в момента съвместно с Американската агенция за международно развитие.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?