Сметната палата поиска отчети за предизборните партийни разходи

Сметната палата ще провери приходите и разходите на политическите партии за предизборните кампании за двата вота тази година. В сряда председателят на одитната институция Валери Димитров съобщи, че до 7 юли трябва да бъдат предадени отчетите за кампаниите за Европейски парламент, а до 5 август отчетите за Национален парламент. По закон обаче няма глоба, ако не го направят.

Санкцията ще бъде публична и морална, добави Димитров.

Той обясни, че проверката ще се извърши като специфичен одит, който се прави за първи път. Досега средствата на партиите са били контролирани чрез годишните проверки и отчети.

Ще бъдат проверявани приходите и разходите на партиите, които имат отношение към изборите от началото на годината, за да се избегне възможността за манипулиране на отчетите. Резултатите от одита на Сметната палата ще станат ясни до края на годината.

Одитът ще се извършва в централните управления на партиите чрез справки и копия от документи за всички приходи и разходи. Ще бъдат изисквани извлечения от банковите сметки на партиите и така ще се преодолее бариерата на банковата тайна, каза Димитров.

Експертите на Сметната палата ще направят и насрещни проверки на фирми, общини и други организации, за да може да се види дали информацията, подадена от партиите, е коректна, каза Валери Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?