Сметната палата проверява членския внос от над 1 млн. лева на "Атака"

Сметната палата проверява членския внос от над 1 млн. лева на "Атака"

Сметната палата проверява как "Атака" е събрала 1.3 млн. лева от членски внос, при положение, че БСП и ГЕРБ са получили по-малко. Това обяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия във вторник.

В декларацията на партията на Волен Сидеров за приходите и разходите за миналата година е посочено, че от членски внос са получени 1 293 000 лева. Смущение буди фактът, че преди 3 години "Атака" изобщо не е декларирала доход от членски внос, след това е посочен такъв от 153 000 лева, а година по-късно – едва 372 000 лева.

В същото време, за този период партията столетница БСП е събрала по-малко – 1.255 млн. лв., а ГЕРБ - само 88 000 лв.

Междувременно също не е ясно какъв е членският актив на формацията на Сидеров, който е успял да събере такава внушителна сума.

През тази година "Атака“ отчита 702 хил. лева от 150 дарители, сред които лидерът ѝ Волен Сидеров. Той е дал 9000 лева на партията си. Приходите ѝ от държавната субсидия са 3 210 000 лева. От издателска дейност са отчетени 20 хил. лева, толкова са и собствените средства на кандидатите в изборите.

По думите на Цветан Цветков проверявана ще бъде и "България без цензура“ (ББЦ), защото от партията не подадоха в срок данните за своите дарители.

На въпрос дали това ще доведе до спиране на субсидията на Бареков, Цветков обясни, че Сметната палата не може да спира субсидия, такова право има министърът на финансите. Институцията ще уведоми Владислав Горанов и НАП за нередностите при ББЦ.

На 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен.

Цветков потвърди, че на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15 април – вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март.

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – проверяват се приходи, разходи, дарители.

Споделяне

Още от България