Парламентът окончателно прие новия закон за институцията

Сметната палата ще е с ново ръководство до месец

Общини с бюджет под 10 млн. лв. няма да се проверяват всяка година

Сметната палата ще е с ново ръководство до месец

Ръководството на Сметната палата ще бъде сменено до месец, след като парламентът прие окончателно новият закон за институцията. В него е записано, че палатата вече ще се ръководи от петима души - председател, двама заместници и двама членове, които ще се избират по предложение на професионалната гилдия на одиторите. В момента начело на институцията стоят девет души, сред които и шефът ѝ.

Според приетия в сряда закон до 1 месец след влизането му в сила парламентът трябва да избере новото ръководство на Сметната палата, което ще е с мандат от 7 години.

С новите текстове от задълженията на институцията отпада това всяка година да се одитират общини с бюджет до 10 млн. лв. Те ще се проверяват при периодичност, определена от палата, или на основата на оценка на риска. Срещу разпоредбата възрази Румен Гечев от БСП с аргумента, че така ще бъдат пропуснати 160 общини или ще бъдат проверявани по субективна преценка. Аргументите на вносителите са, че така институцията ще се разтовари от излишни проверки.

От левицата възразиха и срещу задължението Сметната палата ще изпраща на Агенцията по обществени поръчки докладите, в които има констатирани нарушения по провеждането на търговете. Според Мая Манолова от БСП това е излишно, тъй като агенцията не може да глоби нарушителите. Тя разкритикува и предложението, което дава правото на Сметната палата да предлага освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност, и вследствие на негово действие или бездействие са допуснати системни нарушения или неизпълнение на препоръки от страна на одиторите. "Това е прах в очите на гражданите, че ще има одитен контрол, в същото време от такъв се изключват общини с под 10 млн. лв. бюджет", възрази Манолова.

Сметната палата ще продължи да изпраща на прокуратурата одитите, в които е установено престъпление. Ако има данни за злоупотреба с европари, те ще бъдат давани и на европейските специализирани органи за превенция и борба с измамите и корупцията.

Глобите за неизпълнение на закона ще бъдат от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 10 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес