Сметната палата ще наложи по 1000 лева глоба за неподадена имотна декларация

С максималната глоба от 1000 лв. ще бъдат глобени неподалите декларации за доходите и имуществото си, обяви председателят на Сметната палата Георги Николов, цитиран от БТА.

Вероятно на 27 октомври ще бъдат публикувани имената на всичките 3500 души в държавата, които са задължени да подават декларации. Николов припомни, че неспазилите закона тази година са само 21 души, докато миналата са били 80, а през 2002 г. - над 100. До края на седмицата на неподалите декларация ще бъдат връчени актовете за административни нарушения, а след това и - наказателните постановления.

С промяна в закона тази година парламентът предвиди глоби за неспазване на срока. При първо нарушение санкцията е от 500 до 1000 лв. Вероятно затова и този път броят на нарушителите е значително по-малък. Няма министри в черния списък, нито пък депутати от ДПС, каквито в последните години обичайно бяха сред пропусналите да декларират имуществото си.

До 5 октомври бе срокът за подаване на декларации. На другия ден Сметната палата обяви и неспазилите задължението си по закон Сред тях единствените депутати са влезли от листата на управляващата НДВС - Борислав Спасов, Димитър Пейчев и станалата депутат през май т.г. Весела Караиванова-Начева. Сред нарушителите са и независимите депутати, отцепили се от НДСВ Мима Ненкова-Запрянова и Никола Богданов Николов.

Декларации не са подали и заместник-министрите Неделчо Неделчев и Нахит Зия, както и председателят на Държавната агенция "Гражданска защита" Никола Николов.

В бюлетина на публичния регистър като неизрядни бяха споменати Иван Благоев, бивш областен управител на Сливен, Пламен Лазаров, бивш генерален директор на Националната служба за растителна защита, и Красимира Иванова, бивш началник на кабинета на министъра на външните работи.

Задължението си не бяха изпълнили в срок един съдия и двама прокурори - Атанас Мусорлиев от Районния съд в София, Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура и Володя Вълчев от Районната прокуратура в столицата.

Според шефа на Сметната палата, за по-голяма отговорност и публичност е добре всяка община и съдебната власт да има и да поддържа свой публичен регистър, а част от висшата администрация да остане към одитната институция.

Споделяне

Още от България