Сметната палата ще направи 33 одита на управлението на еврофондовете

Сметната палата ще извърши 33 одита на управлението на европейските фондове в България през 2010 година, съобщи председателят на ведомството Валери Димитров пред парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Той обясни, че са покрити всички следприсъединителни програми. Началото на голяма част от одитите е от 1 януари 2007 г., за да се види в развитие усвояването на средствата по програмите.

Основните критерии за избор на одитираните проекти са оценката на риска и започналите плащания по проектите. Резултатите ще дадат пълна картина на проблемите, с които се сблъскваме при усвояването на евросредствата, посочи Валери Димитров.

Той представи пред депутатите и резултати от одит на управляващия орган по ОП "Регионално развитие" в МРРБ за периода 1 януари 2007 г. - 31 декември 2008 г. Одитният орган е констатирал слабости в поддържането на базата за бенефициенти и е дал препоръки да се актуализират вътрешните документи в одитираната област и по-конкретно частта за двойното финансиране.

Сметната палата е препоръчала и въвеждане на контролни механизми, за да бъде предотвратен конфликтът на интереси и за комуникационни практики. Екип на Сметната палата е извършил последващ контрол и е установил, че всички препоръки вече са изпълнени.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?