Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметната палата ще одитира столичния автотранспорт и ТЕЦ "Марица Изток 2"

2 коментара
Сметната палата ще одитира столичния автотранспорт и ТЕЦ "Марица Изток 2"

Сметната палата публикува във вторник одитната си програма за 2022 г. Във фокуса тази година ще бъдат проверки на ключови дружества като "Столичен автотранспорт", ДП "Пристанищна инфраструктура", Българска банка за развитие, ТЕЦ "Марица Изток 2".

Тази година палатата ще извърши общо 335 одита според приетата си Програма за одитната дейност за 2022 г. От тях 285 са финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации и общини. Одитите за съответствие при финансовото управление са 34 и при тях ще бъде проверена законосъобразността на управлението - спазването на нормативните и вътрешните актове, обществените поръчки и др.

Одитите на изпълнението са 5 и с тях ще бъде установено дали ефективно и ефикасно се управляват публичните средства и дейности. Специфичните одити са 11 и сред тях са предвидени одити на търговски дружества и държавните предприятия, чиято дейност е от голям обществен интерес.

Планирани са специфични одити на:

 • "Столичен автотранспорт" ЕАД. Дружеството, чийто едноличен собственик на капитала е Столична община, към 31.12.2020 г. отчита натрупана загуба над 33 млн. лв., която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи очаквани кредитни загуби в размер на над 10 млн. лв.;
 • Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". За 2020 г. след данъчно облагане загубата на предприятието е над 11 млн. лв. , а управлява значителна по размер и стойност публична държавна собственост;
 • "Българска банка за развитие" ЕАД. При извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала е констатирано, че големите предприятия са обект на съществено кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния ѝ портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надхвърлят тези в БНБ;
 • Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" ЕАД, гр. София. Сто процента е държавното участие в капитала ѝ, заема едно от лидерските места сред кардиологичните и кардиохирургични центрове и е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит, предвид и факта, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания.
 • "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Едноличен собственик на капитала е "Български енергиен холдинг" ЕАД. За 2020 г. средносписъчният състав на дружеството е над 2 300 души. Към 31.12.2020 г. е отчело близо 340 млн. лв. счетоводна загуба преди данъци, а натрупаните загуби към тази дата са над 1.1 млрд. лв. Налице е повишен обществен интерес предвид цените на продажба на електроенергия;
 • Одит на дейността на министъра на регионалното развитие и благоустройство по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала - 14 са търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала: 7 дружества за водоснабдяване и канализация; "Геозащита" ЕООД; "Автомагистрали" ЕАД; "Български ВиК Холдинг" ЕАД; "Научноизследователски строителен институт – НИСИ" ЕООД; "Национален център за териториално развитие" ЕАД; "Проинвекс" ЕООД и "Фонд ФЛАГ" ЕАД. От 01.06.2021 г. "Главно управление строителство и възстановяване" ЕАД е с прекратена търговска дейност и е обявено в несъстоятелност.

Изборът на одитните задачи (незадължителни по закон) от Сметната палата е насочен към подобряване на управлението на публичните средства и дейности, казаха от институцията. Сред критериите са: информация за несъответствия, сигнали от трети страни, възможни негативни последици за обществото, индикации за интерес от страна на Народното събрание. Отчитат се също повишеният обществен интерес, размерът на публичния ресурс, обхватът на публичните услуги.

В тази връзка е предвиден одит на изпълнението "Оптимизиране на организацията на регистрите на държавната администрация". В държавната администрация на централно и териториално ниво към 31.12.2017 г. се поддържат общо 17 797 регистри. От тях над 15 хиляди са свързани с предоставянето на административни услуги, а останалите - с други управленски дейности. От регистрите на централно ниво близо 85% не позволяват автоматизиран обмен на данни. От идентифицираните около 16 хиляди регистри на териториалната администрация близо 5% се водят само на хартиен носител, а над 80% са във формати, които не позволяват електронен обмен на данни.

В програмата за 2022 г. са предвидени още 4 мащабни одита на изпълнението:

 • Осигуряване на непрекъснатост и качество на обучението в системата на предучилищното и училищно образование в условията на Covid-19;
 • Европейски средства за научни изследвания, иновации и дигитализация;
 • Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.;
 • Приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020".

Сред одитите за съответствие при финансовото управление са на Министерството на науката и образованието, на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, на Комисията за енергийно и водно регулиране, на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет, на Агенцията по заетостта, на Изпълнителната агенция "Морска администрация", на Университета за национално и световно стопанство и на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" – София.

Задължителни одитни задачи по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс са: отчетът за изпълнението на държавния бюджет на Република България; бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление; отчетът за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване; отчетът за изпълнението на бюджета на НЗОК; финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии; на предизборните кампании за парламентарните избори на 11 юли и на 14 ноември 2021 г. и за президент и вицепрезидент на 14 ноември 2021 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. асен
  #2

  до сега не съм чул да има полза от работата на дембел хането, както дядо вазов нарича сметната палата. много приказки, добри заплати и никаква отговорност. когато установиха нередности в отчета на СУ, ректумът се кандидатира за президент.

 2. Zoro Zorov
  #1

  Договирите с Марица 1 и 3 що не ги погледнат и тях? Голямата кражба и корупция е през закооните, обществените проъчки и дългосрочните договори и концесии!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.