Сметната палата ще прави ревизия в НРС и НСО за пръв път от 4 години

Одитният орган планира редица проверки около изборите миналата година

Сметната палата ще прави ревизия в НРС и НСО за пръв път от 4 години

Сметната палата ще направи пълна финансова проверка на Национална разузнавателна служба (НРС) и Национална служба за охрана (НСО) за първи път от четири години насам, съобщи председателят на одитния орган проф. Валери Димитров.

Проверката в двете служби, които са под шапката на президента, ще обхване управлението на бюджетите им, имуществото им, както и провеждането на обществените поръчки.

"Оставете смяната на ръководство, ние сме длъжни да ги проверим - още повече това е и в интерес на новия президент, както и на предишния президент, за да се види какъв е резултатът от един управленски период и как започва новият", коментира Валери Димитров в сряда.

Той очаква проверката да продължи между 3 и 5 месеца.

Дейността на двете служби се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната, а предвид секретността рядко излиза информация за управлението им. Премиерът Бойко Борисов вече съобщи, че шефът на цивилното разузнаване Кирчо Киров ще бъде освободен, а службите ще преминат към изпълнителната власт.

Миналата година след смяната на шефа на военното разузнаване проверка на Инспектората на МО в службата установи нарушения на финансовата и бюджетната дисциплина и при възлагането на обществените поръчки. Военният министър Аню Ангелов обяви, че една и съща фирма е взимала всички поръчки за строителство и ремонт в службата от 2005 година насам. Аналогична била и ситуацията с доставката на компютри и друга техника.

В програмата на Сметната палата за тази година са заложени повече от 870 одитни задачи.

Одитният орган ще провери приходите и разходите на партиите и другите участници в изборите през 2011 година. Ще се иска и информация от медиите за сключените с тях договори.

Обект на проверка ще бъде и държавната субсидия, получавана по Закона за политическите партии. До края на март партиите трябва да предоставят и финансовите си отчети. Около изборите ще се проверяват 1700 отчети на партии, коалиции и инициативни комитети.

Сметната палата ще прави одитна проверка и на "Авиоотряд 28". Ще се проверяват обществените поръчки и такса "смет" в големи общини - Варна, Русе Бургас, Силистра, Шумен, Плевен Благоевград в НЗОК, НОИ и НАП.

Ще бъдат проверени МВнР, МИЕТ и ДФ Земеделие" , Столична община и Министерството на правосъдието, както и научните институти на Селскостопанската академия. Ще бъдат одитирани БАН и големите университети, сред които СУ "Св. Климент Охридски" и Военна академия "Георги Сава Раковски".

Ще се проверяват и общините, които имат бюджети над 10 млн. лева, както и някои с по-малък бюджет, определени чрез анализ на риска. Всички малки общини вече ще бъдат проверявани поне веднъж на четири години.

Ще бъде проверяван и Фондът за гарантиране на банковите  влогове, където вече има над 1.5 млрд.лева.

Ще се проверява и фирмата "Напоителни Системи", която има 21 регионални структури, както и гражданските летища във Варна и Бургас.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?