Сметната палата ще провери управлението на бюджета и имуществото на МС

Сметната палата ще провери управлението на бюджета и имуществото на МС

Парламентът възложи в четвъртък на Сметната палата да направи одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от началото на миналата година до края на юли тази година, когато в длъжност встъпи новото правителство.

Решението за одита бе прието с пълно мнозинство без нито един против и въздържали се.

Проверката трябва да завърши до 30 септември, а до 30 октомври той трябва да бъде внесен в Народното събрание.

Палатата е натоварена и да провери изпълнението на бюджета на Министерския съвет по политиката "Определяне на националните приоритети и координация на политиките", както и на програмите "Национален компенсационен жилищен фонд" и "Администрация" за периода от началото на тази година до края на юли.

Тази проверка трябва да бъде завършена до 30 октомври и докладът по нея трябва да е внесен в парламента до 30 ноември.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че са избрани именно тази политика и двете програми, които формират най-голям дял в бюджета.

При проведената дискусия депутатът от левицата Мая Манолова предложи да бъде направен одит и на Столичната община от началото на мандата като кмет на Бойко Борисов до избирането му за министър-председател, за да се види "какво е оставено в наследство".

Станислав Станилов пък поиска одити да се направят и на Министерския съвет по време на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, които също "имали вина за провала на прехода".

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че ще е целесъобразно да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери "какви зулуми направиха БСП, ДПС и НДСВ в последните дни на управлението си".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?