Сметната палата ще проверява обществените поръчки в НЗОК, НОИ, НРС и НСО

Валери Димитров: Администрацията е раздута и зле платена, но решението не е в бонусите

Снимка: БГНЕС

Директорът на Сметната палата Валери Димитров обяви в събота, че ще бъдат направени проверки за възлагането на обществени поръчки в НЗОК, НОИ, НСО, НРС и Министерството на финансите.

По повод скандала с раздаваните допълнителни възнаграждения във ведомствата, заради които преди ден директорът на НЗОК Нели Нешева подаде оставка, Димитров заяви пред Дарик радио, че публичната администрация е раздута и лошо платена, но решението не е в бонусите.

Toй коментира, че няма нищо лошо заплатите на директорите да се знаят публично, но според него това трябва да бъде въпрос на законова уредба.

"В Сметната палата въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около 1000 лева, ниска за работата, която се върши", заяви той.

Димитров посочи, че годишно Сметната палата проверява доходите на около 50 000 българи. Той заяви, че механизмът на проверка не дава възможност да бъдат открити нарушения, като тези, довели до оставката на германския президент Кристиян Волф.

Според Димитров партиите могат да даряват пари от държавната субсидия. "Имат такава практика и ние я смятаме за легитимна. Партиите не са част от държавата и имат свобода да постъпват, както намерят за добре в рамките на закона със своята субсидия. Разрешено е всичко, което не е забранено, а в държавния сектор е обратно - разрешено е само това, което изрично е упоменато. И тъй като даренията не са забранени, те са разрешени", каза  Димитров.

”Субсидията идва в партиите и става част от тяхната собственост, а не от държавната. Партията сама преценява дали разходите ѝ са присъщи”, смята председателят на Сметната палата.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?