Сметната палата в България изпълнява непривични функции, смята шефът ѝ

Сметната палата в България изпълнява непривични функции, смята шефът ѝ

Контролът, който извършва Сметната палата чрез регистъра на лица, заемащи висши държавни длъжности не е ефективен, затова се подема инициатива за промяна на тази функция, каза пред Дарик радио в събота председателят на институцията Цветан Цветков.

Не е типично за една Сметна палата да следи какво притежават хората на държавна служба, навсякъде по света основният предмет на дейността ѝ е изпълнението на бюджета, посочи той. 

Проверяваните най-често се забравят да декларират апартаменти или дялове от участие в дружества. Сметната палата обаче няма как да установява всички пропуски, заощо не е разследващ орган.

Проучване на общественото мнение, поръчано от Сметата палата на Алфа рисърч, е показало 37% доверие и 42% недоверие на хората към дейността на Сметната палата, съобщи Цветков. 89% обаче е доверието на самите проверявани.

Гражданите не вярват на палатата поради липсата на санкции, обясни председателят. Сметната палата може да наложи глоба, ако някой е пропуснал да подаде декларация, но не и ако в съдържанието ѝ има пропуски или неверни данни.

Според него, добро е сътрудничеството с Националната агенция по приходите и по този начин се засичат подобни несъответствия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес