Смог задушава Делхи и Лахор

Смог задушава Делхи и Лахор

Индийската столица Делхи се задушава вече втори ден под облаци гъста мъгла. Критичната ситуация наложи училищата да бъдат затворени за цяла седмица, предаде Франс прес.

Смогът е проникнал дори в новото подземно метро, чиито тунели са задимени.

В 09.00 ч. местно време (03.30 по Гринуич) таблата на датчиците, инсталирани в града, показваха опасни нива на фини прахови частици във въздуха - между 400 и 700 микрограма на кубичен метър. Световната здравна организация препоръчва да не се надхвърля среднодневният показател от 25.

"Когато пристигнах в Делхи през 1984 г., въздухът в града беше чист. Днес обаче, щом тръгнах на работа в четири часа сутринта, не виждах почти нищо пред себе си", заяви за АФП Дивананд Джоши, уличен продавач на чай.

Два милиона делхийски малчугани останаха днес по домовете си, тъй като началните училища са затворени по нареждане на местните власти.

Атаките от смог са често явление през есента и зимата в Делхи, обявен през 2014 г. от СЗО за най-замърсения град в света.

Студът и липсата на вятър притискат към земята вредните емисии от колите, заводите и централите, не им позволяват да се разсеят в атмосферата.

Масов приток на пациенти в болниците, затворени предприятия, анулирани полети и промени в училищните разписания донесе смогът в Лахор, втория по големина град в Пакистан. Над страната виси облак от замърсяващи вещества, който ще се разпръсне чак след доста дни.

Противно на съседна Индия властите не съобщават официални данни и мащабът на явлението остава неизвестен. Видимо са засегнати обаче ред провинции и градове, включително столицата Исламабад.

Единствено гражданското сдружение "ПакистанЕърКуолити", разполагащо с модерни, макар и ограничен брой измервателни инструменти, помества на всеки час в Туитър данни за замърсяването (@LahoreSmog).

Цифрите, достъпни тази сутрин, вдъхваха тревога. В 09.11 ч. местно време (04.11 по Гринуич) концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Лахор достигаше 757,2 мкг/куб. м - още повече, отколкото в Делхи, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят