Смолян в траур на 3 юни за алпиниста Христо Христов

Трети юни е обявен за ден на траур в Смолян, в памет на загиналия на Еверест алпинист Христо Христов. Общинският съвет ще проведе на същия ден траурна сесия, на която ще бъде гласувано предложение загиналият 26-годишен алпинист да стане почетен гражданин на Смолян посмъртно. След заседанието на ОбС ще бъде проведен траурен митинг в памет на Христов.

Христо Христов загина след като изкачи най-високия връх. В Хималаите остава завинаги и българката Мариана Масларова, племенница на загиналия Христо Проданов, който изкачи върха преди 20 години. За кончината на Марияна бе съобщено в събота - седмица след гибелта на Христо.

Българските алпинисти от националната експедиция до Еверест вече пристигнаха в Истанбул. С директен полет до София те ще се завърнат у нас в 13.30 ч. на летище София, а за 15 ч. е предвидена среща с медиите, каза пред Дарик радио говорителят на експедицията Петър Атанасов.

Все още няма връзка с Иван Вълчев, който остана в Хималаите и утре ще се опита да покори Еверест. По предварителни данни, Вълчев трябва да е в трети лагер, на височина 8300 м. Той се придвижва заедно с двама руснаци.

Вълчев бе в третата група от националната експедиция, която по план трябваше да изкачи най-високия връх в света. След смъртта на Христо Христов и развалянето на времето обаче експедицията бе прекратена.

В понеделник беше закрит сезона за изкачване на Еверест, през който 71 чуждестранни алпинисти са достигнали до най-високата точка на света. Сред тях е и Темба Дорджи, постигнал нов световен рекорд, изкачвайки Еверест за 8 часа и 10 минути.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?