Смущаващи съвпадения по случая "Горна Оряховица"

Смущаващи съвпадения по случая "Горна Оряховица"

Депутати прогнозират, че около случая с болницата в Горна Оряховица ще избухне нов скандал, след като станат официално известни отговорите, които членовете на подкомисията за контрол на СРС са получили от заинтересованите по случая институции.

Пред Mediapool запознати с отговорите обясниха, че проблемът ще изскочи от начина на декласифициране на информацията от подслушването на лекарите в болницата, която вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в пленарната зала.

На 3 декември 2010 година по време на парламентарния контрол министър Цветанов прочете подслушаните разговори между лекарите от болницата в Горна Оряховица, за които той обясни, че е получил разрешението да бъдат разсекретени. Вътрешният министър твърдеше, че медиците са убили живо недоносено бебе. Петорна експертиза на независими лекари обаче не потвърди неговата версия и констатира, че става дума за мъртвороден плод.

"Пълна шизофрения" с писмата между институциите

"Около разсекретяването се е получила пълна шизофрения от писма", коментираха депутати. Първоначално огласената информация, че прокуратурата е декласифицирала записите, се оказва придружена с няколко писма между великотърновското обвинение и вътрешният министър Цветан Цветанов. Обратното на огласените факти не той, а самият прокурор е изпратил до него писмо, в което иска СРС-ата да бъдат разсекретени с мотива "висок обществен интерес".

В същия ден силовият министър подписва искането на обвинението и изпраща писмо с разрешение за това. Часове по-късно отново в рамките на работния ден Цветанов изпраща второ писмо до великотърновската прокуратура с искане за разрешение да огласи публично информацията. Малко по-късно прокурорът му връща молбата с резолюция "да”.

Игра на прокуратурата и МВР?

От това, което прочетохме, ясно се вижда, че Цветанов и обвинението във Велико Търново са играли заедно, заключиха членове на подкомисията за контрол над СРС. Прави впечатление, че всички писма са писани в един ден, отговорите са светкавични и няма никаква логика прокуратурата да иска декласифициране, а после Цветанов да иска възможност за огласяването на записите, обобщиха още депутатите.

Според тях дори само на тази база може да се поиска ново изслушване на вицепремиера в подкомисията. Това обаче щяло да се случи след получаването на още документи и след редовно заседание на подкомисията, което се очаква идната седмица подир дискусията на 22 февруари за контрола на СРС.

Споделяне

Още по темата

Още от България