Смущаващи съвпадения по случая "Горна Оряховица"

Смущаващи съвпадения по случая "Горна Оряховица"

Депутати прогнозират, че около случая с болницата в Горна Оряховица ще избухне нов скандал, след като станат официално известни отговорите, които членовете на подкомисията за контрол на СРС са получили от заинтересованите по случая институции.

Пред Mediapool запознати с отговорите обясниха, че проблемът ще изскочи от начина на декласифициране на информацията от подслушването на лекарите в болницата, която вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в пленарната зала.

На 3 декември 2010 година по време на парламентарния контрол министър Цветанов прочете подслушаните разговори между лекарите от болницата в Горна Оряховица, за които той обясни, че е получил разрешението да бъдат разсекретени. Вътрешният министър твърдеше, че медиците са убили живо недоносено бебе. Петорна експертиза на независими лекари обаче не потвърди неговата версия и констатира, че става дума за мъртвороден плод.

"Пълна шизофрения" с писмата между институциите

"Около разсекретяването се е получила пълна шизофрения от писма", коментираха депутати. Първоначално огласената информация, че прокуратурата е декласифицирала записите, се оказва придружена с няколко писма между великотърновското обвинение и вътрешният министър Цветан Цветанов. Обратното на огласените факти не той, а самият прокурор е изпратил до него писмо, в което иска СРС-ата да бъдат разсекретени с мотива "висок обществен интерес".

В същия ден силовият министър подписва искането на обвинението и изпраща писмо с разрешение за това. Часове по-късно отново в рамките на работния ден Цветанов изпраща второ писмо до великотърновската прокуратура с искане за разрешение да огласи публично информацията. Малко по-късно прокурорът му връща молбата с резолюция "да”.

Игра на прокуратурата и МВР?

От това, което прочетохме, ясно се вижда, че Цветанов и обвинението във Велико Търново са играли заедно, заключиха членове на подкомисията за контрол над СРС. Прави впечатление, че всички писма са писани в един ден, отговорите са светкавични и няма никаква логика прокуратурата да иска декласифициране, а после Цветанов да иска възможност за огласяването на записите, обобщиха още депутатите.

Според тях дори само на тази база може да се поиска ново изслушване на вицепремиера в подкомисията. Това обаче щяло да се случи след получаването на още документи и след редовно заседание на подкомисията, което се очаква идната седмица подир дискусията на 22 февруари за контрола на СРС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?